Det har gått et par måneder siden Nokia og Intel slapp nyheten om at de ville slå sammen sine Linux-bestrebelser under navnet MeeGo.
Siden har det vært stille.
Det betyr ikke at prosjektet har stoppet opp.
Høytrykk
Utviklerne jobber på høytrykk for å skape en plattform som skal kunne drive alt fra mobiltelefoner til lesebrett, pc-er, tv-er og andre digitale dingser.
Nokiaeide norske Qt, tidligere Trolltech, står for programmeringsmiljøet. Det vil bety en virkelig fjærpryd i hatten for de norske utviklerne hvis strategien til Intel og Nokias slår til.
Har hastverk
Men det haster. Apples Iphone og Googles Linuxbaserte Android spiser stadig mer av smarttelefonmarkedet. Og Samsung kommer med sitt hjemmesnekrede operativsystem Bada, som skal takler både mobiltelefon og tv.
– Jeg er overbevist om at vi sammen med Intel kan skape en veldig attraktiv plattform basert på åpen kildekode fra Linux Foundation. MeeGo vil være gratis og åpent for alle, sier Janne Heikkinen i Nokia. Han leder utviklingen av MeeGo.
Tror på åpenhet
– Vi kan mobiler, og Intel kan pc-er. Begge tror vi på åpen kildekode og har årelang erfaring med hverandre i slike prosjekter, så samarbeidet starter ikke på bar bakke. MeeGo er allerede sendt ut til utviklerne, og vi er sikre på at vi kommer til å se veldig mye innovasjon på plattformen, sier Heikkinen til Teknisk Ukeblad.
Ikke ferdig
– Det som ennå ikke er ferdig er selve brukergrensesnittet, men det skal vi ha klart i løpet av året. Mer kan jeg ikke si. Dette vil bli både sexy og minst på høyde med konkurrentene i markedet. Og vi skal unngå den fragmenteringen på grensesnittnivået som vi nå ser med Android, fortsetter Heikkinen.
Tilpasning er mulig
Han peker på at kryssplattformegenskapene til MeeGo vil være veldig viktige. Og det skal være spillerom for innovasjon.
– Fremtiden vil bringe oss mange typer telefoner med MeeGo. Selv om grensesnittet skal være konsistent, vil det også være mulig å tilpasse det til telefoner med ulike egenskaper, understreker utviklingslederen.
Mange dingser
– Jeg forventer at vi kommer til å se mange slags dingser basert på MeeGo fra en rekke leverandører. Til og med telefoner som ikke Nokia står bak. Plattformen er veldig attraktiv fordi den kan tilby en applikasjonssentrisk modell som kan utnytte mye datakraft. Men det aller viktigste er selvfølgelig brukervennligheten og tilgangen på applikasjoner. På våre egen Ovistore har vi allerede mange applikasjoner basert på Qt og som vil kunne kjøre på MeeGo når det kommer, sier Heikkinen.
Tviler på strategien
Telekomanalytiker Tore Aarønæs mener at nyvinningen fra Nokia har tvunget seg frem på grunn av konkurransen med nykommerne i bransjen.
– Utfordringen fra Iphone-bølgen er så kraftig at det tvinger de tradisjonelle aktørene i mobiltelefonmarkedet til å tenke nytt, sier Aarønæs i en kommentar til Teknisk Ukeblad. Han leder analyseselskapet Norsk Telecom.
Tøff konkurranse
Analytikeren mener at de må ta kraftige grep for å konkurrere med den nye gutten i gata, som ikke en gang var en mobilprodusent før dette. Og han ikke sikker på at Nokia og Intel vil lykkes.
– Det er greit at Nokia og andre bygger nye operativsystemer, men jeg tror ikke det er det som teller. Det er hva kundene kan bruke dingsen til som er viktig. Det som er surt for de andre mobilprodusentene er at en gang iPhone-bruker, alltid iPhone-bruker. Det som skjer er at folk investerer i mye programvare og da vil de ikke forlate plattformen selv om de kjøper en ny telefon, sier Aarønæs.
Lås betyr lite
Kritikerne peker på at Apple tvinger sine kunder til å benytte en begrenset gruppe applikasjoner på sin Iphone. det gir ikke Nokia noe fortrinn i konkurransen, mener Aarønæs.
– Dette er en ny type innlåsing av brukerne, men hva så om de er fornøyd, sier han.
Mer fornøyde
En undersøkelse som Norsk Gallup har gjennomført sammen med Norsk Telecom illustrerer utfordringen som Nokia og Intel står overfor. Den viser at iPhone-brukerne er mer fornøyd med sitt produkt enn andre mobil-eiere. Og de oppgir attpåtil høyere score enn tradisjonelle vinnere som Skandiabanken og Toyota Prius i denne undersøkelsen.
– Dette er tøff konkurranse, sier Aarønæs.