ONS: I mai i år ble nye områder på norsk sokkel tildelt i 23. konsesjonsrunde. Deriblant noen svært omstridte områder i Barentshavet Sørøst.
Kun få måneder senere melder regjeringen nå at de vil lyse ut flere områder for oljeleting.
De inviterer oljeselskap til å nominere blokker på norsk sokkel som de vil ha med i en ny tildeling.
Både Barentshavet, Norskehavet og Nordsjøen skal være aktuelle.
– Stabil politikk
– Petroleumsnæringen vil være vår største og viktigste næring i tiår framover. Regjeringen legger til rette for dette ved å føre en stabil og forutsigbar petroleumspolitikk. Et hovedelement i petroleumspolitikken er å holde et høyt tempo i tildelingen av attraktivt leteareal til selskapene. Dagens oppstart av den 24. konsesjonsrunden på norsk sokkel er nok en konkret oppfølging av regjeringens politikk, sier statsminister Erna Solberg (H) i en pressemelding.
Flere i miljøbevegelsen, blant annet Greenpeace og Miljøpartiet de grønne, har reagert kraftig på at det åpnes en ny konsesjonsrunde nå.
Solberg sier til Teknisk Ukeblad at det er bedre med norsk gass i Europa, enn kull.
– 24. konsesjonsrunde er viktig for norske arbeidsplasser og det er viktig for utviklingen i fremtiden. Gass er på mellomlang sikt en viktig del av energimiksen i Europa. Alternativet er kull, sier Solberg.
- Varslet storulykke i Barentshavet: Arbeidere på Goliat krevde at produksjonen skulle stenge
Skrittvis i Barentshavet
Regjeringen skriver i sin melding at det i i allerede tildelt areal i Barentshavet vil forgå utstrakt leteaktivitet de neste årene.
– Her vil hensynet til skrittvis utforskning legges til grunn for 24. konsesjonsrunde.
Dette innebærer at resultater av leting i utvalgte blokker i et område bør være kjent og evaluert før det utlyses nye blokker i det samme området. Denne framgangsmåten sikrer at store områder kan kartlegges med relativt få letebrønner. På den måten blir tilgjengelig informasjon benyttet til videre leting, og boring av unødvendige og tørre brønner kan unngås.
Olje- og energidepartementet åpner også for nominasjoner i Norskehavet og Nordsjøen.
– For Norskehavet er det viktig at leteaktiviteten framover legger til rette for en effektiv utnyttelse av det eksisterende transportsystemet hvor det vil bli betydelig ledig kapasitet etter 2020, skriver regjeringen.
Lofoten og Vesterålen
Oljekrisen gjør at statsminister Erna Solberg (H) mener at Lofoten og Vesterålen bør åpnes for oljeleting. Hun er klar på at dette fortsatt er Høyres standpunkt.
– Jeg mener vi bør utvikle Lofoten og Vesterålen. Samtidig er jeg klar over at det er en politisk vanskelig sak, en symbolsak i Norge. Men det er klart at for verdiskapingen for Norge er dette viktig. Ikke minst fordi det ligger mye infrastruktur som en kan trekke oppover, ville det vært gunstig å utvikle de områdene, sier hun til Dagens Næringsliv.
Utlysning før neste sommer
Selskapenes nominasjoner vil være en del av beslutningsgrunnlaget for Olje- og energidepartementets vurderinger ved utlysning av arealer i 24. konsesjonsrunde.
Departementets forslag til utlysning vil bli lagt ut på høring. Utlysningen av 24. konsesjonsrunde er ventet før sommeren 2017.
Oljeselskapene kan nominere opptil 15 lisenser hver.
Dette er områder som kommer i tillegg til den årlige tildelingen av forhåndsdefinerte områder (TFO).
Sterke reaksjoner
SV er blant dem som reagerer på regjeringens utlysning på norsk sokkel.
– SV mener arbeidet med 24. konsesjonsrunde må stoppes. Norge må prioritere å avklare hvordan vi skal bidra til at olje blir liggende ubrukt, slik at klimaendringene bekjempes, sier partileder Audun Lysbakken til NTB.
– Verden har allerede funnet mer fossil energi enn hva klimaet tåler. Da er det uklokt av regjeringen å haste videre med å tildele oljeindustrien enda flere leteområder, sier han.
Leder i Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, mener utlysningen er tragisk og respektløs, uten omtanke for at verden allerede er i en klimakrise.
– Det er trist å høre at Solberg mener at vi skal bruke kvotesystemet som hvilepute for at Norge skal fortsette å pumpe opp ny olje mens andre land må la oljen ligge, sier han i en kommentar til NTB.
Undersøker lovligheten
Gulowsen minner om at både Greenpeace og Natur og Ungdom undersøker lovligheten av 23. konsesjonsrunde.
– Det virker som om regjeringen har glemt at 23. konsesjonsrunde er juridisk omstridt og kan bli gjenstand for klimasøksmål. Imens forbereder altså regjeringen enda en ny konsesjonsrunde, sier han.
Naturvernforbundets nestleder Silje Lundeberg reagerer også sterkt på utsagnet fra statsminister Erna Solberg (H) om at det bør åpnes for oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.
– I sin iver etter «ny stimulans» for områdene, velger hun å overse de naturverdiene som er her, og de 6.500 fornybare arbeidsplassene som vil kunne trues av eventuell olje- og gassvirksomhet, sier Lundberg til NTB.
- Løftet 13.000 tonn på 60 sekunder: Her fjernes Yme-plattformen