IT

Apple kan få fart på norsk sensorteknologi

Norske Idex gjør telefonene sikrere.

Ørsmå hull: Gjennom 132 ørsmå hull i nederste venstre hjørne på skjermen kan Idex lese fingeravtrykk. Hullene kan fylles med et ledende stoff med samme optiske egenskaper som glasset slik at de blir usynlige.
Ørsmå hull: Gjennom 132 ørsmå hull i nederste venstre hjørne på skjermen kan Idex lese fingeravtrykk. Hullene kan fylles med et ledende stoff med samme optiske egenskaper som glasset slik at de blir usynlige. Bilde: Odd R. Valmot
1. mars 2013 - 10:51

I fjor kjøpte Apple den største produsenten av fingeravtrykksensorer, AuthenTec for to milliarder kroner.

Da skjønte alle at de planlegger å bruke fingeren til å autentisere brukeren i en kommende iPhone eller iPad.

Det har satt fart i et marked som har vært lovende lenge, men som ikke har tatt av slik mange trodde.

Les også: Dette er Norges ukjente milliardbutikk

Færre om fingeren

I 2006 var det 15 selskaper rundt om i verden som utviklet slik teknologi. Norske Idex var et av dem. I fjor var det fire tilbake som arbeidet for å utvikle billige og effektive sensorer.

Etter Apples oppkjøp er de tre tilbake - og det er disse alle de andre må snakke med.

Norske Idex ble etablert for 15 år siden for å lage sensorer for fingeravtrykk. I starten var ideen å bruke kapasitiv sensing av et fingeravtrykk til å logge seg inn på en mobiltelefon eller PC. Nokia var svært interessert og tilrettela en avtale mellom SD Electronics og Idex. Men Nokia tok aldri i bruk teknologien selv om de sikkert nå føler at det haster.

Heldigvis har Idex hatt langsiktige investorer som har hatt tro på teknologien og at gjennombruddet må komme.

Stor interesse

– Vi merker en fornyet interesse for dette fra de store mobilprodusentene. Samtidig har de ganske tøffe krav til utseende. Det holder ikke å legge en godt synlig sensor i fronten slik vi så på PC-ene for noen år siden. Den må være usynlig og det kan vi klare, sier Idexsjefen Ralph Bernstein.

Teknisk Ukeblad traff Idex på den store mobilmessen i Barcelona hvor de demonstrerer teknologien for kunder med fornyet interesse.

Men det er ikke mobilprodusentene som vil bli kundene. Det er de store komponentleverandørene som igjen selger til dem som Idex vil ha avtaler med. På messa viser de en prototyp basert på en Android-telefon som kan lese fingeravtrykket gjennom glasset.

Les også: Lover 25 ganger raskere trådløst nett

Sensor-i-glass

Det Idex har utviklet er en sensor som kan bygges inn i frontglasset til en mobiltelefon, eller for den sags skyld i hvilket som helst materiale.

De borer 132 svært små hull i glasset som blir brukt til å overføre kapasitive variasjoner når men trekker fingeren over. Hullene kan fylles med et ledende materiale med de samme optiske egenskapene som glasset slik at de blir usynlige. Selve elektronikken er en ørliten brikke som ligger ved siden av selve skjermen.

– Den hellige gral i dette markedet er at du ikke kan lage et hull i telefonen. Men vi har et patent på måten vi sender signalene gjennom glasset på, og det gjør at vi har en svært god posisjon i dette markedet. Vi tror konkurrentene prøver å få gjennom signalene på en annen måte, men da må de gjøre glasset veldig mye tynnere og det er vanskelig å få til og gjør kan gjøre telefonene svakere mekanisk, sier Bernstein.

Bernstein tror ikke Apple bare vil bruke teknologien til å låse opp telefonen. Sikker autentisering av personer kan skape en ny bølge av muligheter innen e-handel og andre tjenester som krever høy sikkerhet.

VISER FINGEREN TIL GLASSET: Adm. direktør i norske Idex, Ralph Bernstein, merker stor interesse fra mobilbransjen for teknologien som kan lese fingeravtrykk gjennom frontglasset på skjermen.
Bernstein tror ikke Apple bare vil bruke teknologien til å låse opp telefonen. Sikker autentisering av personer kan skape en ny bølge av muligheter innen e-handel og andre tjenester som krever høy sikkerhet.VISER FINGEREN TIL GLASSET: Adm. direktør i norske Idex, Ralph Bernstein, merker stor interesse fra mobilbransjen for teknologien som kan lese fingeravtrykk gjennom frontglasset på skjermen. Odd R. Valmot

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

– Går denne veien

Teleanalytiker Tore Aarønes er optimist på vegne av Idex:

– Teknologiutviklingen innen mobil er både en trussel og en mulighet for operatørene. De ser at nye aktører kommer inn og rapper litt av butikken deres, men samtidig gir slik teknologi store muligheter til å erobre marked fra andre. Sikker autentisering som fingeravtrykk kan tilby, tenker jeg er spesielt attraktivt innen finansbransjen, men også innen mange andre områder.

– Likevel kommer folk til å trenge tid for å ta i bruk teknologien. Det følger en betydelig salgsjobb i kjølvannet av dette. Både rettet mot myndigheter og mobileierne. Personvern er stikkordet her. Folk er usikre på alt som har med sikkerhet og konfidensialitet å gjøre, selv om det kommer til å gå denne veien. Det er jeg sikker på, sier Aarønes.

Les også:

Nordmenn i front på ny bluetooth-teknologi  

Ny brikke gir 4G overalt

Slik kan bilen din kjøre seg selv

Dette kan bli nøkkelen din til Google  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.