Det er i ferd med å hardne seg til i saken om elektrifisering av Utsirahøyden.
Nå, flere uker etter at klimakaken i vandrehallen ble fortært, er det fortsatt usikkert hvorvidt det blir en fullelektrifisering fra oppstarten av Johan Sverdrup i 2019 eller ikke.
Førstkommende torsdag legger energi- og miljøkomiteen frem sin innstilling, før saken skal behandles den 12. juni.
Nesten 10 år senere
Usikkerheten i opposisjonen skyldes i stor grad at Arbeiderpartiets Terje Aasland gikk langt i å hylle en redegjørelse olje- og energiminister Tord Lien kom med i etterkant av opposisjonens pressekonferanse.
Her går Lien langt i å si at det er mulig å elektrifisere hele Utsirahøyden uten å utsette Sverdrup-prosjektet, men da må fullelektrifiseringen skje fra og med fase to av Sverdrup – noe som blir beregnet til å skje tidligst 3-5 år etter fase én.
Det kan altså bety at en fullelektrifisering kan være på plass i 2024. Da har Edvard Grieg, som kommer i produksjon allerede neste år, produsert i nærmere 10 år med gassturbiner som kraftkilde.
Mange stiller seg også spørsmålet om hvor realistisk det da vil være å få på plass en områdeløsning i det hele tatt, siden flere av feltene allerede har sluppet ut store deler av totalutslippene.
Kilder sier at de føler seg sikre på at fullelektrifiseringen ikke kommer til å bli realisert dersom man går for en løsning i fase to, blant annet fordi tiltakskosten på Ivar Aasen, Edvard Grieg og Gina Krog vil bli enda høyere enn ved en fase én-løsning.
Les også: Derfor sprekker Goliat med minst 15 milliarder
Aasland: Vi har vært tydelige
Saksordfører Terje Aasland sier til Teknisk Ukeblad at avtalen som ble inngått mellom opposisjonspartiene fortsatt står ved lag.
– Jeg ser at enkelte kommentatorer mener noe annet. Men vi har vært tydelige hele veien, sier Aasland.
Men det er ikke alle som mener at Arbeiderpartiet har vært så tydelige, og etter at Aasland i Teknisk Ukeblad kalte Tord Liens brev til komiteen et «fullt gjennomslag», ble det igjen hektisk møteaktivitet og debatt rundt elektrifiseringen av Utsirahøyden.
Blant annet dreier det seg om definisjoner av «oppstartsfasen» på Sverdrup. Det er dette ordet som i opposisjonens forslag er brukt for å beskrive når kabelforbindelsene skal være på plass.
Når Sverdrup skal produsere om lag 50 år – er man da i oppstartsfasen av prosjektet når det har gått 3-5 år?
Det kan det tyde på at Olje- og energidepartementet og statsråd Tord Lien mener. I redegjørelsen definerer han også fase to som oppstartsfasen.
«En områdeløsning for kraft fra land kan derfor realiseres ved byggetrinn to i Sverdrup-feltets oppstartsfase uten at det medfører utsettelse av første byggetrinn for feltet», skriver olje- og energiministeren.
Men Terje Aasland sier nå til Teknisk Ukeblad at det ikke er aktuelt å la det gå så lang tid før løsningen er på plass.
– Vi kan ikke vente til langt ut i fase to, sier han på spørsmål om 3-5 år er for lang tid å vente.
– Er det viktigst med fullelektrifisering, eller at Sverdrup ikke blir utsatt?
– Vi har vært tydelige hele veien: Vi ønsker ikke noen utsettelse. Men nå er saken under behandling, og skal behandles neste uke, sier han. Han understreker at avtalen, slik ordlyden er, fortsatt står ved lag.
LEDER: Dette må svi, Tord Lien!
– Interne drøftinger
Elektrifiseringstilhenger i Kristelig folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, sier at det nå er viktig å få klarhet i hva tidsperspektivet er.
– Vi kommer til å levere en mest mulig samlet innstilling fra komiteen. Men etter sist ukes uklarhet om hva «oppstartsfasen» betyr, er det viktig for oss å presisere dette, skriver Ropstad i en SMS.
Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, sier at hun helst vil vente med å gi noen kommentarer rundt denne saken.
– Vi har interne drøftinger, og jeg vil ikke gå så mye inn på dette nå, sier hun.
Hun legger til at man på ingen måte er i mål med denne saken.
– En komité er ikke i mål før innstillingen er avgitt og saken behandlet, sier hun.
Les også: Varslet om «terrorvelde» i Statoils oljesand-prosjekt
– Ikke om, men når
Teknisk Ukeblad var i forrige uke i kontakt med energi- og miljøkomiteens leder, Venstres Ola Elvestuen. Han sier at det som nå må på plass, er en fremdriftsplan.
– Det som nå diskuteres er ikke om, men når det kommer en fullelektrifisering, sier han.
Han sier også at han opplever det som om avtalen fortsatt står ved lag.
– Det er ikke utsagn på veien, men vedtakspunktene vi må forholde oss til, sier Elvestuen.
Les også:
Dette har skjedd i Utsira-saken
Frykter Utsira lider samme skjebne som Mongstad
Onsdag sa Statoil dette om Utsira-scenarioet som ble virkelig i dag