Finsk statistikk viser at 8.080 av landets ingeniører går arbeidsledige.
I Norge er det til sammenligning bare 2.838 arbeidsledige ingeniører, tilsvarende 1,2 prosent av ingeniørstanden.
Arbeidsledigheten for bacheloringeniører i Finland ligger på 5,2 prosent per 30. september 2013. For sivilingeniører er ledigheten på 4,2 prosent.
Jukka Olli er prosjektleder i Nordic Business Link. Hans jobb er å styrke forretningsrelasjoner mellom Norge, Sverige og Finland.
Han håper at flere i Nord-Norge får øynene opp for ingeniørkompetansen som finnes i Finland.
Les også: Arnhild bestiger fjelltopper, Bjørn maler og Knut kjører rally i Russland
Verst for IT-ingeniører
– Det er mange arbeidsledige ingeniører i Finland. Bare i Oulu ble 2700 mennesker arbeidsledige etter at Nokia Mobile flyttet fra byen. Ledige og dyktige ingeniører har vi mange av enn så lenge, men de forsvinner ganske raskt. Det er mange som starter nye bedrifter eller flytter.
Ifølge fagforeningen for finske ingeniører, Uusi Insinööriliitto, er det mange arbeidsledige innen flere typer ingeniøryrker i Finland.
– Per i dag er situasjonen verst for ingeniører innenfor informasjons- og kommunikasjonsteknologi, men også for ingeniører som har utdanning i bio- eller klimateknologi, sier forskningsleder ved fagforeningen, Aila Tähtitanner.
Byggkompetanse i arktiske strøk
Olli legger til at store investeringer i industrien også har ført til at byggenæringen og utbyggelse av infrastrukturen er «ekstra het» her i nord.
– De finske ingeniørene er høyt utdannede. I tillegg så har mange av de ingeniørene den spesielle kompetansen som trengs når man bygger og bor i arktisk klima.
Olli er selv ingeniør og har bodd både i Sverige og i Finland. Han tror at mange finske ingeniører, og særlig de fra Oulu, gjerne vil flytte til Norge hvis de finner rett type jobb og blir godt tatt imot.
Les også: Dette er tegn på at du kan miste jobben
Vanskeligst for små selskaper
Bransjesjef i Norsk Industri, Runar Rugtvedt, sier at finsk kompetanse og kunnskap kan være nyttig for mange norske bedrifter, særlig i Nord-Norge. Samtidig er det viktig at ingeniører som kommer fra utlandet er gode i engelsk.
– Erfaringsmessig er det noe lettere for svenske arbeidssøkere på det norske markedet på grunn av større felleskap i språket. Men uansett er det svært viktig med gode engelskkunnskaper enten søkerne kommer fra Finland eller Sverige, sier Rugtvedt.
Han sier at det generelt har vært mangel på fagarbeidere i Nord-Norge. Spesielt i Harstad, Sandnessjøen, Hammerfest og delvis i Mo i Rana.
– Det har også vært mangel på ingeniører og folk med høyere utdanning. Nå har behovene blitt flatet ut, men det er folk med spisskompetanse som det er mest mangel på, sier Rugtvedt.
Rugtvedt sier at det ofte er de mindre selskapene som sliter med å få tak relevant arbeidskraft i Nord-Norge.
– Vi ser at de store selskapene som for eksempel Aker Solutions, Statoil, og Aibel ikke har problemer med å rekruttere flere ingeniører hit. De har gode søkere og mange søknader å plukke fra. Det er særlig ingeniører som kommer fra regionen og har tidligere bodd der som ønsker å komme tilbake til Nord-Norge.
Les også: Halvparten jobber overtid uten betaling
Naturen og språket er viktig
Olli sier at de som vanligvis har problemer med å finne jobb for eksempel i Oulu er folk med kompetanse som prosjektledere, produktledere, systemarkitekter, tekniske eksperter, tekniske prosjektledere og mekanikere.
Han har samlet erfaringer og uttalelser fra finske ingeniører om hvorfor det kan være aktuelt for dem å jobbe i Norge:
De fremhever at det er lett å lære seg norsk når man i utgangspunktet kan svensk. Kultursjokket blir heller ikke spesielt stort ved å flytte til Norge samtidig som det høye lønnsnivået er attraktivt.
– Det er også mange mennesker her som har røtter i naturen og liker å bruke naturen til å fiske, gå på jakt, tur og ski.
Les også: Her trengs det flere enn i oljebransjen
Etablerer kontor i Tromsø
Bemanningsbyrået Ingeniør Compagniet jobber med å rekruttere teknologer fra hele verden og leie dem ut til norske arbeidsgivere. En av lederne i selskapet, Trond Stensbøl, sier at det skjer mye spennende i Nord-Norge.
Ingeniør Compagniet åpner nytt kontor i Tromsø for økt tilstedeværelse i regionen.
– Her er det behov for flere ingeniører innenfor mange fagfelt og bransjer. Flere bedrifter og potensielle jobbsøkere har allerede henvendt seg. Dette forteller oss om et stort behov, sier Stensbøl.
Stensbøl peker på at ingeniører fra Nord-Norge ofte søker seg til andre deler av landet.
– Vi ønsker nå å bidra til at flere vil hjem til Nord-Norge for å løse spennende ingeniøroppgaver. I tillegg tror vi det generelt finnes flere norske ingeniører med høy kompetanse som ønsker nye og større oppgaver.
Les også:
Slik gjør du deg attraktiv på LinkedIn