OLJE OG GASS

«Arktis er ikke til salgs»

Kald velkomst for Jens Stoltenberg i St. Petersburg.

«Arktis er ikke til salgs» var budskapet fra denne Greenpeace-isbjørnen til Jens Stoltenberg (Ap) da statsministeren besøkte Russland fredag. Miljøorganisasjonen er sterkt kritisk til det norsk-russiske samarbeidet om leteboring etter olje i sårbare områder i Arktis.
«Arktis er ikke til salgs» var budskapet fra denne Greenpeace-isbjørnen til Jens Stoltenberg (Ap) da statsministeren besøkte Russland fredag. Miljøorganisasjonen er sterkt kritisk til det norsk-russiske samarbeidet om leteboring etter olje i sårbare områder i Arktis. Bilde: SCANPIX
7. apr. 2013 - 15:10

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) måtte tåle kritikk og protester mot norsk-russisk oljeleting i nord da han var i St. Petersburg for å feire energisamarbeidet.

«Arktis er ikke til salgs» sto det på plakaten til en «isbjørn» som dukket opp i St. Petersburg under Stoltenbergs besøk.

Isbjørnen var sendt ut av Greenpeace, som under et møte med statsministeren overleverte en skarp protest mot oljesamarbeidet mellom statseide Statoil og russiske Rosneft i Arktis.

Statoil inngikk i fjor et samarbeid med Rosneft om felles letevirksomhet i uutforskede områder offshore i Russland og Norge.

Avtalen gir Statoil mulighet til å delta i letevirksomhet i en lisens i den russiske delen av det som tidligere var omstridt område i Barentshavet, og tre lisenser i Okhotskhavet øst for Russland.

Les også: Ber Statoil legge satsingen i Arktis på is

Klima og utslipp

Men Greenpeace mener aktiviteten i Arktis skjer «på bekostning av naturressurser og klimaet». Miljøorganisasjonen peker på at Statoil og Rosneft nå har skaffet seg lisenser og har operasjoner i isdekkede og svært uværsutsatte områder med ekstrem kulde.

– Oljeboring ville ikke vært tillatt i noen av disse områdene hvis Statoil fulgte de norske reguleringene som selskapet overholder i Norge, heter det i et protestbrev fra Greenpeace til Stoltenberg.

– Svake miljø- og sikkerhetskrav i Russland burde ikke av Statoil bli brukt som en mulighet til å skaffe seg profitt til en lavere pris enn for eksempel i Alaska.

Les også: Brenner så mye gass at det er synlig fra verdensrommet

– Må stemme nei

I tillegg til at bruk av olje og gass ifølge ledende klimaforskere er en viktig årsak til global oppvarming og klimaendringer, er Greenpeace bekymret for oljeutslipp i nord.

Organisasjonen mener det er «stor fare for oljeutslipp i sårbare områder når Statoil og Rosneft borer under disse ekstreme, arktiske forholdene».

– Det finnes ingen teknologi som kan håndtere oljeutslipp i is, skriver Greenpeace.

Organisasjonen mener Norge og Statoil bør følge de samme reguleringene i utlandet som de ville gjort i Norge, og ber Stoltenberg stemme for forslaget om «Ingen boring i is» på Statoils ordinære generalforsamling 14. mai.

Les også: Vil sveise på 4000 meters dyp

– Utfordringer

Stoltenberg nøyde seg under møtet med Greenpeace fredag med å slå fast at virksomheten i nord byr på «spesielle utfordringer».

Han understreket flere ganger i Russland at virksomheten i Arktis kan bety store muligheter og inntekter, men også risiko. Stoltenberg lovte å ta opp miljøaspektet ved energisamarbeidet med russiske myndigheter.

En rekke andre miljøorganisasjoner er svært skeptiske til oljevirksomhet i Arktis. Også disse er bekymret for oljeutslipp og klimaendringer.

Les også: Russland stadig verdens største oljeprodusent

Stegvis tilnærming

Statoil unnlater å svare direkte på anklagen om at selskapet utnytter svake miljøkrav i Russland.

– Både i den norske delen av Barentshavet, der Statoil skal bore ni letebrønner i løpet av 2013/14, og i russiske områder er det en forutsetning for oss at vi kan gjennomføre operasjonene på en sikker måte, skriver mediekontakt Bård Glad Pedersen i en epost til NTB.

– Statoil har valgt en stegvis tilnærming til leting etter olje og gass i arktiske farvann. Vi har utviklet kompetanse og teknologi for å kunne håndtere krevende klimatiske forhold, og vi investerer betydelig i forskning for å utvikle dette videre. Vi gjennomfører nå virksomhet i isfrie områder og perioder, og vi vil ikke gå raskere fram enn det teknologien tillater.

Les også: Russland bruker hemmelig ubåt i jakten på ressurser i nord

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.