Etter Fukushima-ulykken i mars i år, bestemte EU at samtlige europeiske kjernekraftverk skal stresstestes for å finne ut hvordan de ville forholde seg ved jordskjelv eller liknende kriser.
Må gjøre tiltak
Nå er de første resultatene etter de svenske stresstestene klare, og svenske Strålsäkerhetsmyndighetens foreløpige konklusjon er at Forsmark, Oskarshamn (OKG) og Ringhals ikke fullt ut tilfredsstiller kravene.
– Det vi allerede nå kan se er at visse anlegg ikke fullt ut klarer de krav som myndighetene stiller når det gjelder jordskjelv. Her kommer vi til å måtte gjøre tiltak, sier enhetssjef Jan Hanberg, enhetssjef hos Strålsäkerhetsmyndigheten, i en pressemelding.
Manglende beredskap
Stresstestene viser også at beredskapen på de svenske kjernekraftverkene ikke er dimensjonert for ulykkesscenarier der flere reaktorer slås ut samtidig.
– Om det, som i Japan, inntreffer en ulykke der flere reaktorer rammes samtidig, er det ikke sikkert at de samlede ressurser for hele anlegget strekker til, eksempelvis brannstyrke, kommandosentral og personell, sier Hanberg.
Lærdom
Han legger til:
– Dette er nok den største lærdommen vi kan dra fra ulykken i Fukushima, og det er nok en lærdom vi deler med alle kjernekraftland.
Havarifilter
De svenske anleggene har imidlertid én styrke, påpeker Strålsäkerhetsmyndigheten.
Alle reaktorer har nemlig et havarifilter som gjør at de radioaktive materialene kan filtreres bort ved et alvorlig havari, og utslippene minskes derfor drastisk.
Dette ble installert etter ulykken på Three Miles Island i 1979, og bidrar til at de radioaktive utslippene holdes innenfor grensene selv ved ekstremhendelser med sannsynlighet på mindre enn 10 -7 per kjernekraftverk per år.
Liten sannsynlighet
Strålsäkerhetsmyndigheten påpeker dessuten at sannsynligheten for jordskjelv og oversvømmelser er ekstremt små der de svenske kjernekraftverkene er lokalisert.
Den første rapporten skal overleveres svenske myndigheter innen 15. desember, og den endelige svenske rapporten skal leveres til European Nuclear Safety Regulators Group (ENSREG) innen 31. desember.
Til våren skal så et såkalt peer review team bestående av internasjonale eksperter granske alle EU-landenes rapporter.
Les også: Norge fikk ikke atomrapport