KRAFT

Atomkraftplaner legges på is i Asia

NERVØSE? Kina varsler en grundig gjennomgang av landets atomkraftverk, som dette i Qinshan i Zhejiang-provinsen, og legger planene om bygging av nye anlegg på is.
NERVØSE? Kina varsler en grundig gjennomgang av landets atomkraftverk, som dette i Qinshan i Zhejiang-provinsen, og legger planene om bygging av nye anlegg på is. Bilde: Reuters / Scanpix
17. mars 2011 - 11:37

Kinesiske myndigheter gjorde det denne uken klart at det ikke vil bli gitt klarsignal til bygging av nye atomkraftverk før det er foretatt en grundig inspeksjon av eksisterende anlegg og nye og strengere retningslinjer er utformet.

Beijings beslutning er et hardt slag for atomkraftindustrien. Store selskaper som Westinghouse, Alstom, Areva, EDF, Shaw Group og Atomstrojeksport har alle sett på Kina som sitt største vekstmarked.

– Dette vil forsinke det folk har karakterisert som den globale renessansen for atomkraft, sier Colette Lewiner i konsulentselskapet Capgemini til Financial Times.

Les også: Fukushima tvinger fram nye krav

Storsatsing

Ingen land i verden bruker i dag mer energi enn Kina, som nå dekker rundt 2 prosent av forbruket med atomkraft. Myndighetenes mål har vært å øke denne andelen til 5 prosent innen 2020.

Planer om over 100 nye kinesiske atomkraftverk ligger på bordet, og talsmenn har tidligere opplyst at minst ti av dem trolig ville bli godkjent i løpet av året. Nå legges de i stedet på is.

Skjebnen til de 25 reaktorene som alt er under bygging i Kina, er fortsatt uviss. En av dem ligger bare ti mil utenfor Wuhan, som med sine sju millioner innbyggere er en av landets mest folkerike byer.

Sveriges miljøvernminister:

Sterk motstand

Atomulykken i Japan er også et skudd for baugen for myndighetene i Indonesia, som med sine 240 millioner innbyggere er verdens fjerde mest folkerike land.

Regjeringen i Jakarta planlegger å bygge fire reaktorer, men har møtt sterk motstand fra miljøvernere og andre.

Kritikerne viser til at Indonesia jevnlig rystes av kraftige jordskjelv og har et heller slett rykte når det gjelder sikkerhet innen andre sektorer. Med atomkraftverk vil det bare være et tidsspørsmål før katastrofen inntreffer, hevdes det.

– Regjeringen kan ikke engang håndtere vulkanutbrudd på en god måte, langt mindre en atomkatastrofe der hundretusenvis av mennesker vil måtte evakueres, sier tidligere miljøvernminister Sonny Keraf til Reuters.

Les også: Advarer mot overdreven atomfrykt

Full gjennomgang

Regjeringen i Thailand har varslet full gjennomgang av sin plan om å satse på atomkraft. Landet planlegger å bygge fem reaktorer innen 2025, men skepsisen i befolkningen er stor.

– Etter hendelsene i Japan kommer ikke folk lenger til å tro på regjeringen, uansett hva de sier, mener Tara Buakhamsri i miljøorganisasjonen Greenpeace.

Regjeringen i nabolandet Malaysia vil også satse på atomkraft og planlegger å ha to reaktorer i drift innen 2021. Motstanden er ikke blitt mindre den siste uken.

– Regjeringen bør på nytt vurdere om det virkelig er behov for disse kraftverkene, sier opposisjonslederen Chua Soi Lek til Reuters.

Les også: En kartlagt katastrofe

– Påvirker ikke

Vietnamesiske myndigheter lar seg derimot ikke rokke av den skremmende utviklingen i Japan. De holder fast ved sine planer om å bygge åtte atomkraftverk innen 2030.

– Atomkrisen i Japan vil ikke påvirke vår plan om å bygge atomkraftverk, slår lederen Vuong Huu Tan av landets atomenergikommisjon fast.

Andre land i Sørøst-Asia, som Filippinene, er derimot styrket i sin motstand mot atomkraft som følge av ulykken i Japan.

– Det er bekymring knyttet til sikkerhet, og dette er på dramatisk vis tydeliggjort ved hendelsen ved Fukushima Daiichi-reaktoren, sier en talsmann for landets president.

Innsikt: Slik oppstår nedsmelting

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.