BYGG

Åtte norske selskaper kaster seg inn i nytt globalt milliardmarked

De fleste kommer fra Stavanger.

Lyse, ESmart Systems, Westcontrol, Zaptec, FARA, Numascale, Future Home og Nordic Smart Buildings er håndplukket av Innovasjon Norge for sine smarte teknologier, og skal få drahjelp til å lansere sine teknologier i Europa og globalt.
Lyse, ESmart Systems, Westcontrol, Zaptec, FARA, Numascale, Future Home og Nordic Smart Buildings er håndplukket av Innovasjon Norge for sine smarte teknologier, og skal få drahjelp til å lansere sine teknologier i Europa og globalt. Bilde: Stein Jarle Olsen
Ina AndersenIna AndersenJournalist
26. nov. 2015 - 10:45

Innovasjon Norge lanserer nå sitt første FRAM Smart Cities initiativ i Europa. Åtte norske teknologiselskaper, håndplukket av Innovasjon Norge, deltok denne uken på første modul i Barcelona.

Lyse, ESmart Systems, Westcontrol, Zaptec, FARA, Numascale, Future Home og Nordic Smart Buildings skal få drahjelp til å lansere sine teknologier i Europa og globalt.

– De er alle eksempler på selskaper med unike konsepter med global rekkevidde. Vi har tro på at disse selskapene kan ta en posisjon i utviklingen av fremtidens byer, sier Ellen Rakneberg, programansvarlig i Innovasjon Norge.

– Kan utmerke seg internasjonalt

Rakneberg påpeker at det skjer veldig mye innen smarte byer internasjonalt, og at spesielt Storbritannia og Spania er langt fremme på området.

Samtidig er det et marked som fremdeles befinner seg i startfasen, noe som gjør at det finnes muligheter for at norske selskaper kan få innpass med sin teknologi på et tidlig stadium.

– Verden trenger nye, smarte teknologier, som kan ta tak i de utfordringene verden står ovenfor, spesielt utfordringer knyttet til miljø og økende urbanisering. Vi har identifisert områder hvor norske selskaper ligger langt fremme, og endte opp med åtte selskaper med innovative løsninger som kan bidra til å håndtere disse utfordringene, understreker Rakneberg.

Målet til Innovasjon Norge er å tilføre de utvalgte selskapene kompetanse, som gjør at de kan komme i posisjon med sin teknologi på et internasjonalt marked.

– Jeg tror flere av selskapene har potensial til å utmerke seg internasjonalt tidlig, sier hun.

Dette er selskapene:

 

Stavanger-dominans

Hele fem av de åtte utvalgte selskapene hører hjemme i Stavanger-regionen: Lyse, Westcontrol, Future Home, Zaptec og Nordic Smart Bulidings.

Rakneberg tror Stavangers deltakelse som fyrtårn i EUs innovasjonsprosjekt Smart Cities and Communities (SCC), er med på å drive smartby-teknologi i byen framover.

Her skal Stavanger kommune, i samarbeid med engelske Manchester og nederlandske Eindhoven, utvikle, gjennomføre og dele innovative løsninger, som skal bidra til å løse samfunnsutfordringer på veien mot bærekraftige, urbane samfunn i Europa.

Rakneberg påpeker at det skjer mye i Stavanger-regionen, noe som synes i det høye antallet gründere som etablerer seg og får tilskudd fra Innovasjon Norge. Det ble også arrangert en smartby-konferanse i byen, Nordic Edge Expo, tidligere i høst.

– Stavanger er langt fremme i Norge på smartby-teknologi. Det er tydelig at Stavanger ønsker å etablere seg som en smart by, og de har mange bedrifter med smart teknologi og gode forutsetninger for å få det til, poengterer hun.

Lyse er blant Stavanger-selskapene som var med til Barcelona.

− Lyse har suksess i Norge innenfor fiberbredbånd og er tidlig ute med smarthus-løsninger. Produktene våre har blir tatt godt i mot av kundene. Derfor ønsker vi å se på mulighetene for hvordan vi kan tilby dette i andre markeder, sier Tore Kristoffersen, prosjektdirektør i Lyse.

Byggteknisk forskrift: Nye regler kan bety slutten for takvinduer

Først Europa, så Asia

Dette er første gang Innovasjon Norge har et program med tema smarte byer.

De åtte håndplukkede selskapene skal i løpet av åtte måneder gjennom fem samlinger i Spania, Storbritannia og Norge, hvor de får ferdighetstrening og erfaringsutveksling.

– Det deltakerne må finne ut i løpet av dette programmet er hvilke av løsninger det er marked for globalt, og hvordan de bør posisjonere seg. Samtidig må selskapene jobbe med å bygge nettverk og knytte kontakter, forklarer Rakneberg. 

I første omgang vil de rette seg mot det europeiske markedet, men Innovasjon Norge ser at det også er stor interesse for norsk smartby-teknologi i Kina og India.

Lover 80 prosent kortere byggetid: Vil bygge bolighus med «forvokste lego-klosser»

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.