Denne uken fortalte Teknisk Ukeblad – etter en dokumentarfilm av mediehuset Vice – at en arbeider ved Crist-verftet i Polen brant i hjel under sveising på skroget på det norske skipet Polar Empress.
Dokumentaren hevdet at arbeideren var nordkoreansk tvangsarbeider som jobbet under slavelignende forhold. Liket skal ha blitt sendt tilbake til Nord-Korea, sammen med 637 euro i kompensasjon til familien.
Da Teknisk Ukeblad lørdag tok kontakt med Kleven, som var oppdragsgiveren til Crist, var de ikke kjent med dokumentaren og eventuell bruk av nordkoreanske arbeidere. I etterkant har de hatt møter på ledelsesnivå med Crist-verftet.
Kleven: – Helt uakseptabelt
Teknisk Ukeblad har stilt Kleven disse fem spørsmålene:
- Har dere funnet ut hvorvidt denne ulykken ble meldt inn til dere eller ikke?
- Har Kleven fått bekreftet eller avkreftet hvorvidt det var en nordkoreansk arbeider som omkom?
- Har Kleven eventuelt fått greie på hva slags forhold vedkommende jobbet under?
- Dokumentaren til Vice hevder at det var en tvangsarbeider som omkom på Polar Empress. Etter hva dere vet i dag, stemmer dette, eller er denne informasjonen ukorrekt?
- Hva gjør dere nå for å forsikre dere om at deres underleverandører har anstendige forhold for sine arbeidere?
Kleven svarer i en epost som følger:
– Vi ble gjort oppmerksomme på bruken av nordkoreanske underleverandører ved Crist i helgen. Vi har nå hatt møte med ledelsen i Crist, der vi har formidlet vårt klare standpunkt om at dette er helt uakseptabelt og at vi forventer at det opphører umiddelbart. Dette vil bli tett fulgt opp. Ut over det har vi ingen flere kommentarer.
Tidligere har Kleven også bekreftet dødsfallet som blir omtalt i dokumentaren, men administrerende direktør kunne ikke bekrefte eller avkrefte om vedkommende var nordkoreansk tvangsarbeider, slik det hevdes i dokumentaren.
Ifølge Vice skal arbeideren ha vært én av en rekke nordkoreanske tvangsarbeidere ved verftet. Informasjon de tyske journalistene har hentet inn, viser at nordkoreanerne lever under et særdeles strengt regime i Polen, der de blir voktet, bor under kummerlige forhold og jobber svært lange arbeidsdager 6 dager i uken.
Det kommer også frem at arbeiderne ikke skal få pengene de har rett på. I det som omtales som et omfattende nettverk der tvangsarbeiderne blir utnyttet, sluses profitten fra «slavearbeiderne» tilbake til det nordkoreanske regimet.
Diktaturet skal til nå ha tjent over 2 milliarder dollar på arbeidere i utlandet, ifølge The Guardian.
- Les også: Dødsfallene fortsetter: Samme uke som Solberg besøkte verftet, omkom ytterligere tre arbeidere
Frp: – Ekstremt graverende
Fremskrittspartiet, ved deres medlem i arbeids- og sosialkomiteen Erlend Wiborg, krever nå at alle norske bedrifter som benytter seg av Crist-verftet stopper sin aktivitet ved verftet umiddelbart.
– Hvis opplysningene stemmer er dette en meget alvorlig og graverende sak. Det må i så fall få konsekvenser. Opplysningene må etterforskes, sier Wiborg til Teknisk Ukeblad.
Han mener at alle bedrifter må forsikre seg om at også deres underleverandører følger grunnleggende menneskerettigheter og lover.
– Jeg forventer spesielt at alle norske bedrifter som benytter seg av verftet nå tar en grundig gjennomgang i om det er hold i disse påstandene og umiddelbart stopper bruken av dette verftet frem til saken er grundig gransket, sier han.
– Da påstandene i dokumentaren er så ekstremt graverende, forventer jeg også at respektive myndigheter går gjennom saken og ser om det er grunnlag for strafferettslige reaksjoner mot de involverte partene.
- Les også: Regnskapets time: Marerittet fra Korea
Crist kommenterer ikke
Teknisk Ukeblad har ved en rekke anledninger forsøkt å få kommentarer fra Crist-verftet, men de opplyser at alle kommentarer må gå gjennom styret i selskapet, og at styret for øyeblikket er utilgjengelig.
Verftet kan heller ikke love at det kommer noen kommentarer i det hele tatt.
Da Teknisk Ukeblad tidligere denne uken intervjuet administrerende direktør i Kleven, Ståle Rasmussen, tok han på generelt grunnlag sterk avstand fra bruken av tvangsarbeidere.
Rasmussen fortalte at de skulle finne ut mer om forholdene.
– Hvis det viser seg at det stemmer, det som kommer frem i dokumentaren, at det dreier seg om arbeidere fra Nord-Korea som har jobbet under det som omtales som slaveriforhold: Hvordan stiller Kleven seg til det?
– Det vil vi ta sterk avstand fra, selvfølgelig. Dette er også helt ukjent for oss og noe vi ikke ønsker å være assosiert med. I den grad dette stemmer, vil vi ta det opp med den aktuelle leverandøren og be om at slike forhold umiddelbart blir brakt til opphør, sa Rasmussen.
– De må gjøre sitt ytterste
Det aktuelle skipet der arbeideren omkom, Polar Empress, er eid av selskapet GC Rieber Shipping. Det var Kleven som fikk oppdraget med å bygge skipet, og det var i denne forbindelse at Crist fikk skrog-oppdraget fra Kleven.
Administrerende direktør i GC Rieber Shipping, Irene Waage Basili, fortalte Teknisk Ukeblad at hendelsen skjedde før de fikk levering av skipet, og at det derfor er Kleven som må uttale seg.
Samtidig understreker hun at de forventer at Kleven sørger for ryddige arbeidsforhold.
– Vi er opptatt av at vi jobber med leverandører som setter fokus på sikkerhet og arbeidsforhold, også hos sine underleverandører. Vi vil forvente at Kleven vil gjøre sitt ytterste for å trygge sikkerheten i arbeidet hos sine leverandører fremover, sier Basili.