Det må mer til enn en bachelorgrad, viser den rykende ferske Kandidatundersøkelsen 2007 fra NIFU STEP.
Et halvt år etter
Forskerne har undersøkt situasjonen for ferdig uteksaminerte kandidater seks måneder etter siste eksamen.
Overraskende få av kandidatene med bachelorgrad fra ett av de tradisjonelle universitetene, altså universitetene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. melder at de har fått en relevant jobb et halvt år etter siste studiedag.
Det gjelder 62 prosent av bachelorstudentene, men kun 13 prosent hadde fått en relevant heltidsjobb. 22 prosent hadde en relevant deltidsjobb.
Den norske bachelorgrad er altså ingen sikker vei til jobb.
Det gjelder altså til tross for det stramme arbeidsmarkedet, der mange studenter får seg jobb før de avslutter studiene.
- Bachelorgradens forgjenger cand. mag.-graden var i mange år verken fugl eller fisk. Nå ser det ut som det ikke er blitt særlig mye bedre med bachelorgraden, sier Clara Åse Arnesen, forsker ved NIFU STEP.
En årsak til bachelorgradens falitt er at studiene er svært teoretiske.
Tar master
- Universitetsstudier har alltid vært teoretiske. i forbindelsen av Kvalitetsreformen skulle myndighetene forsøke å gjøre studiene mer yrkesrettet. Jeg vil ikke slå bombastisk fast at studiene er for teoretiske, men det kan se ut dette er noe av forklaringen, sier forskeren.
Undersøkelsen viser også at studentene i større grad enn før fortsetter med mastergrad. Hele 80 prosent sier at de vil ta en eller annen form for videreutdanning, mens to tredeler sier at de vil ta mastergrad.
Om lag halvparten av de spurte ingeniørstudentene sier at de vil fortsette med mastergrad.
- Vi er overrasket over at så mange vil ta mastergrad i et arbeidsmarked hvor det er forholdsvis lett å få jobb etter studiene. Det viser at mange har høye ambisjoner, men det kan også vise at det går litt inflasjon i høyere utdanning, sier Arnesen.
Når mange tar mastergrad, stiller altså bachelorstudentene litt bak i køen om jobbene.