Andre industrier ser ut til å slippe opp for bensin på et eller annet tidspunkt. Det gjør ikke IT-industrien. Internett ble brukt for første gang i 1969 og det er teknologipresang som bare fortsetter å gi og gi. Nettskyen er bare en av alle de store presangene som har kommet som et resultat av IT og internett. Vi som selskap fokuserer nå med all kraft på nettskyen og vedder selskapet på at dette blir stort, erklærte Microsoftsjef Steve Ballmer i et foredrag ved University of Washington.
Fem elementer
Ballmer pekte i foredraget på fem viktige elementer rundt nettskyen. Først og fremst skaper dette fantastiske nye muligheter og grunnlag for forretningsmodeller. Det inkluderer også muligheter, men også krav til de enkelte brukerne.
– Vi tenker først og fremst på det som et hav av muligheter. Det at alle kan ha all slags programvare tilgjengelig over alt på kloden er et enormt paradigmeskifte. Muligheten til å lage teknologi som til de grader etablerer en så effektiv kanal fra den enkelte utvikler ut til hele verden er fantastisk. Men det er også utfordringer ikke minst når det er snakk om privatliv, sa Ballmer.
Mer intelligens
Det andre elementet han tenker på er at nettskyen trenger mer intelligens slikt at det er mulig å lære om den enkelte bruker og fra all informasjonen som ligger på nettet. Dette handler om maskinlæring som er et av de heteste emnene i IT.
– Vi trenger mer intelligente svar når vi spør. Nettskyen må bli i stand til å trekke konklusjoner slik at den kan hjelpe oss å lære, sa han.
Et eksempel på dette er utviklet av selskapet selv gjennom en ny versjon av Bing Maps. Her brukes Microsoftteknologier som Silverlight og PhotoSynth til å skape flyt i opplevelsen. De bruker også bilder fra Flicker og andre fotokilder til å fylle ut det kartmateriale Microsoft har lagret selv. De henter også all slags informasjon fra nettet inn fra nettsider, blogger og andre informasjonskilder og kobles til kartene. Her kan Google Maps få en ganske heftig utfordrer.
Sosialt
Den tredje dimensjonen Ballmer peker på er at nettskyen forsterker sosiale og profesjonelle nettverk. – Gjennom nettet kan vi skreddersy måten vi har kontakt med andre mennesker på. Facebook og Twitter er bare begynnelsen på alt som kommer i årene framover. I framtiden vil jeg ikke behøve å reise til østkysten for å holde et innlegg som dette. Jeg vil kunne delta fra vestkysten uten at det nesten merkes. Det vi trenger er mer båndbredde og ny og bedre programvare. For oss som selskap betyr det også at vi skal flytte Office ut i nettet. Office handler om ulike måter å kommunisere og uttrykke seg, og det er nettet perfekt til, sier Balmer.
Smartere dingser
Det fjerde elementet Balmer mener trengs er at nettskyen trenger smartere dingser.
– De dingsene du bruker i nettskyen er viktige. Det er de som avgjør hvordan du kan delta. Hva man kan være med på er avhengig av hvor intelligente de er og hvilke sensorer de er utstyrt med. Rik hardware vil utløse de beste mulighetene. PC-er og telefoner har utviklet seg veldig mye på fem og nettet har mye av skylden for den utviklingen som har skjedd. De som utvikler Windows skal gjøre operativsystemet til en basis for de smarteste tingene som finnes. Og det samme gjelder telefoner med nye Windows Phone 7, sa Balmer.
Servervekst
Den femte faktoren Ballmer bringer frem er at nettskyen driver utviklingen av servere som igjen driver nettskyen. Skalaen av alt som lagres og prosesseres i nettskyen og hvordan dette vil utvikle seg er i voldsom utvikling. Utfordringen er å lage et programvaremiljø som kan utnytte nettskyen best mulig.
– Det er det vi gjør med Azure, men vi kan ikke kaste all den gamle programvaren vi omgir oss med av den grunn. Vi ser en voldsom interesse for nettskyen og at små og store bedrifter ønsker å kjøpe sin egen nettskyer i form av fra et lite antall til mange containere fulle av servere.
All mann til pumpene
– 70 prosent av alle som jobber for oss gjør oppgaver som har med nettskyen å gjøre. I løpet av et par år vil dette være 90 prosent. Hele Microsoft er giret mot nettskyen nå og vi skal lede utviklingen. Slike skifter skjer med kanskje ti års mellomrom og vi har snudd oss med full kraft mot denne muligheten, sa Ballmer.