OLJE OG GASS

Bare 9,6 millioner kroner mer til petroleumsforskning

Forskningsrådet ville hatt mer.

Bevilgningene til offentlig finansiert petroleumsforskning går opp, men marginalt. Forskningsrådet skulle sett at denne typen forskning ble prioritert med mer penger.
Bevilgningene til offentlig finansiert petroleumsforskning går opp, men marginalt. Forskningsrådet skulle sett at denne typen forskning ble prioritert med mer penger.
8. okt. 2014 - 13:13

I forslaget til neste års statsbudsjett foreslår regjeringen å bevilge 950 millioner til energi-, petroleums-, og CO2-håndteringsforskning i 2015.

Totalt skal 695 millioner gå til Norges Forskningsråd, som skal forvalte pengene gjennom flere forskningsprogram. Energisektoren får 396 millioner kroner, som er en økning på 11,8 millioner fra i fjor, mens 200 millioner går til forskning på CO-fangst og -lagring gjennom Climit-programmet.

Resten av forskningsbevilgningene kanaliseres blant annet gjennom Gassnova og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Minimal økning

Innenfor petroleum går 290 millioner til disse programmene:

  • Petromaks 2, Demo 2000 og Proofny: 258,5 millioner kroner
  • Forskningsentre for arktiske utfordringer og økt utvinning: 15 millioner kroner
  • Petrosam: 10 millioner kroner
  • Strategisk petroleumsforskning: 10 millioner kroner.

Hvis forslaget blir godkjent, øker altså bevilgningene med 9,6 millioner kroner sammenlignet med i fjor. Det er lite, ifølge Norges Forskningsråd.

Les også: Nytt forskningssenter for oljevirksomhet i Arktis

Skulle hatt mer

– Vi syns selvfølgelig det er bra at petroleumsforskningen styrkes noe, men vi hadde gjerne sett at den hadde blitt styrket enda mer, ikke minst sett i lys av utfordringene bransjen har nå. Det er store utfordringer med kostnadskutt og behov for ny teknologi, og den offentlig finansierte forskningen har en viktig rolle å spille på disse feltene, sier Fridtjof Unander, divisjonsdirektør for energi, ressurser og miljø til Teknisk Ukeblad.

– En høyere bevilgning kunne også vært med på å gjøre næringen mer offensiv når det gjelder å kutte klimagassutslipp, som er viktig område i vår petroleumssatsing. Vårt budsjettforslag ble satt opp for ett år siden, og siden da har utfordringene næringen står overfor blitt tydeligere. Vi foreslo bevilgninger på minst det dobbelte, så vi skulle sett at det kom noe mer enn det som er foreslått nå, sier han.

Les også: Statoil gir NTNU 310 millioner til forskning

Kan være etisk uforsvalig

I sommer var de nasjonale forskningsetiske komiteene (Nent) på banen for å gi en forskningsetisk vurdering av norsk petroleumsforskning.

Nent sa da at «det er forskningsetisk uforsvarlig om petroleumsforskningens rammebetingelser og forskningsaktiviteter hindrer omstillingsprosesser, slik at FNs klimamål som Norge har forpliktet seg til, ikke kan nås».

Nent hadde imidlertid ikke anledning til å kommentere denne saken i dag.

Les også:

– Statoils sparemodus kan gjøre Lundin til operatør på Sverdrup  

Nå skal oljeselskapene lettere kunne finne fram i regelverket

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

På 80 dollar fatet er faren stor for at det kun er Sverdrup som blir bygget ut  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.