Da fergen MV Hallaig ble bestilt i 2011, var målet 20 prosent reduksjon i drivstofforbruket og klimaavtrykket ved å lage et batterihybrid framdriftssystem.
Fergen tar 150 passasjerer og 23 biler og trafikkerer strekningen mellom Sconser og Raasay.
Sammenligninger og målinger med to ukers batterihybriddrift mot to uker ren diesel-elektrisk framdrift, viste 38 prosent drivstoffbesparelser.
Natt-gevinst
Alexander Brejis fra selskapet Imtech Marine, som har levert energistyringssystemet om bord, sier at nærmere analyser av testdataene viser at 28 besparelse kom fra lading av batterier over natten og at 10 prosent kommer fra smart bruk av batterier under drift.
MV Hallaig er bygget ved Ferguson Shipbuilders i Port Glasgow og levert i 2013.
Skipet er 43,5 meter langt og 12,2 meter bredt. Fergen eies av det statlige skotske selskapet Caledonian Maritime Assets Limited og drives av Caledonian MacBrayne.
Les også: Volstad-skip spekkes med ny skipsteknologi
Ikke banebrytende
Nils Aadland i norske Polytech, en av pådriverne for ren elektrisk ferjedrift i Norge, er ikke direkte overrasket over de positive erfaringene med hybrid-fergen i Skottland.
– Det skotske prosjektet er en forsiktig tilnærming til å bruke batterier i kombinasjon med konvensjonelle diesel-elektriske framdriftssystemer. I så måte er det helt supert, men det er ikke noe banebrytende. Dette har vi gjort på Viking Lady og på Østensjø sitt nye offshorefartøy, sier Aadland til Teknisk Ukeblad.
Forsprang med 100 % batteri
Han påpeker at vi i Norge trekker dette enda lengre ved å sette inn en stor 100 prosent batteri-elektrisk ferge i Sogn og Fjordane fra nyttår.
Da vil Norled sette inn en ferge med plass til 120 biler og 360 passasjerer på strekningen Lavik-Oppedal på E39.
– Vi erstatter større del av energiforsyningen med energi fra batterier. Vi ser også på batteri-hydrogen i hybriddrift i konseptet Urban Water Shuttle, sier Aadland.
Han sier at det skotske prosjektet viser at det skjer mye på hybridsystemer ute i verden.
Les også: Japan har en av verdens største flåter. Nå ser de til Norge for maritim teknologi
Batteribank på land
Aadland jobbet tidligere i Fjellstrand, som nå bygger den helelektriske fergen for Norled. Den skal hurtiglades fra en batteribank hver gang den kommer til kai.
Batteribanken på kai lades sakte opp over det lokale strømnettet. Dermed trengte ikke netteierne gjøre store investeringer for å øke effekten.
Når fergen ligger flere timer til kai over natta, fullades batteriene om bord.
– Jeg vil nok si at vi er et stykke foran her i landet. Det skotske prosjektet er godt og viser at vi skal ikke sove i timen. Ellers kommer nok andre til å utfordre oss på dette området, sier Aadland.
Aluminium
Norled-fergen skal normalt gå i 10 knop. Seilingstiden er 20 minutter med 10 minutter ved kai i hver ende for lossing, lasting og lading.
Fergen bygges med katamaranskrog i aluminium. Systemene om bord blir optimalisert for lavt energibruk, blant annet med LED-lys og varmegjenvinning.
Solceller skal også gi et bidrag. Framdriftssystemet er optimalisert for å gi minst mulig effekttap.
Les også:
Vard planlegger kjempeskip for Solstad