MOELV: I åssiden over golfbanen i Moelv har ingeniør Per Knut Mølstad bygget en demobolig på 220 m2.
Poenget med prosjektet er å promotere P-element, en bygningsmodul bestående av to finérplater og en kjerne av polyuretanskum.
Så langt har Mølstad brukt 15 millioner på prosjektet.
Les også:
Moderne hus tar livet av vedovnene
Boligekspert spår fjernvarmens død
Lunere klima
– Dette er en ny teknologi som gir bedre isolasjon, tynnere vegger og lunere klima. På sikt vil elementet også gjøre det billigere å bygge, sier Mølstad, og kaller produktet «revolusjonerende bygningsteknologi».
Imidlertid har sandwichelementer av polyuretan kombinert med stålplater eller kryssfinér eksistert i mange år.
Lokale bedrifter
Elementene er brukt i vegger, gulv og tak. Huset er kledd med malmfuru, som Mølstad tror vil klare seg best ubehandlet. De bærende konstruksjoner er av limtre.
En rekke lokale bedrifter har deltatt i prosjektet. For eksempel har en gård tvers over Mjøsa levert halmtapet til stua.
Ifølge Mølstad har bygningselementet en U-verdi på 0,10 W/m2K.
– Den isolerte Innovasjonspris til Moelven på bunnen og toppen gjør elementet fritt for kuldebroer. Siden tre og polyuretan er brennbare materialer har vi lagt på ni millimeter impregnert gips på yttersiden og en 13 millimeter vanlig gips på innersiden og i alle vindus- og døråpninger, sier Mølstad.
Han har fått elementet godkjent av Sintef Byggforsk, og mener det passer til mange ulike typer bygg. I Hedmark er elementet brukt i en driftsbygning for kalkunoppdrett.
Dropper varmepumpe
Når det gjelder energiforsyning har Mølstad hverken varmepumpe eller vannbåren varme.
I stedet har han valgt varmekabler i de flisbelagte gulvene på badene og kjøkkenet.
– Huset har et varmegjenvinningssystem der utgående luft varmer opp inngående luft. Vi mister litt varme gjennom vinduene, men det var viktig å prioritere dagslys, sier Mølstad.
Huset skal holde en konstant temperatur over døgnet og årstidene, og har et beregnet energiforbruk på 15-20 kWh/m2/år. Snart håper Mølstad også å få installert noen solcellepaneler på taket.
Imidlertid har han ikke noen forklaring på hvorfor han har installert kvikksølvholdige lysrør på loftet.
Les også:
Omdiskutert rekordbygg brant ned
Enda en revolusjon
Gjennom selskapet Mjøscon lanserte Mølstad i samarbeid med tidligere Moelven-direktør Haumann Sund, i 2008 bygningskomponenten Iso3.
Iso3 er et isolert bindingsverk med kjerne av polyuretan, og brukes altså nå som svill i P-Element.
Mølstad kalte også den gang produktet sitt for revolusjonerende, men så langt har revolusjonen uteblitt.
– Hvordan skal du lykkes med bygningsmodul denne gangen?
– Vi har fått til et statisk samvirke mellom materialene som gir svært trykksterke og stabile elementer. Etter råd fra Sintef har vi laget elementet 25 centimeter tykt. Bredden er 30 centimeter, altså halvparten av en vanlig byggmodul, og dermed får arkitekten større handlingsrom, sier Mølstad til Teknisk Ukeblad.
Ønskes velkommen
Arkitekt Bengt Gunnar Michalsen, som har tegnet Norges første nullhus , er tilhenger av produktutvikling som kan bidra til å optimalisere energieffektive konstruksjoner.
Michalsen har ikke rukket å besøke huset til Mølstad ennå, og uttaler seg på grunnlag av brosjyrer om huset.
– Isolasjonskjernen av polyuretan er skumplastisolasjon som utvikler meget farlig gass ved brann, men skal etter Sintef sin godkjenning med full innkleding av gips på begge sider ikke avgi noen gasser i normalt miljø. Dermed skal elementet være et fullgodt produkt.
Michalsen synes produktet ser lovende ut så lenge miljødeklarasjonen er på plass og prisen er riktig.
– Vi kunne gjerne kjøre et pilotbygg med dette produktet for å høste konkret erfaring da produktet har mange god kvaliteter som er sammenfallende med energieffektivitet, tørt bygg, enkel konstruksjon, og rask fremdrift, sier Michalsen, og ønsker produktet velkommen i konkurranse med øvrige produkter i markedet.
– Burde valgt mineralull
Sivilingeniør Øystein Løset hos Dr.techn.Olav Olsen sitter i ekspertpanelet til Rådgivende ingeniørers forening (RIF).
Løset sier at Mølstads modul er et rasjonelt bygningselement som kan inspirere selvbyggere, men mener samtidig at prosjektet har et stykke å gå på dokumentasjon.
Han er også skeptisk til det store omfanget av polyuretan.
– Det kan være uheldig å bruke polyuretan i så store mengder i et bygg, ettersom det vil bli veldig varmt ved brann. Mølstad burde nok heller brukt mineralull i elementet, sier Løset til Teknisk Ukeblad.
Les også: Tynnere vegger – bedre isolasjon
– Vedovnen er en del av urmennesket