Stadig flere kaster ut fasttelefonen på jobben. Og så opplever de at den nye smarttelefonen ikke har den dekningen de trenger.
Årsaken er ikke alltid at mobilnettverkene er dårlige, men at moderne energieffektive bygninger med mye betong og glass demper signalene kraftig.
Spesielt høye frekvenser som 3G på 2,1 GHz er utsatt for høy demping.
Tar i bruk femtoceller
Det er svært vanskelig å bygge seg ut av dette problemet ved å fortette det tradisjonelle mobilnettet med flere basestasjoner.
Derfor har Tele2 valgt å løse dekningsproblemet fra innsiden. De har arbeidet med såkalte femtoceller i flere år.
For et halvår siden begynte de utbyggingene av bedriftsinterne mobilnett basert på slike ultrasmå celler, som best kan sammenliknes med dem vi bruker til WiFi. Dette er ikke det man kaller en flatedekkende teknologi, men løser et lokalt dekningsproblem på 3G.
- En femtocelle er i praksis en bitteliten basestasjon med en rekkevidde fra 10 til 25 meter. Men i motsetning til vanlige basestasjoner, så kobles den ikke opp til en egen leid linje. Femtocellene klarer seg med vanlig bredbåndsforbindelse. Kunder kan nesten ikke kan tro det de opplever. De har slitt med dekning i mange år og plutselig er det en ny verden. De har så å si hentet dekningen på postkontoret, sier leder av femtocelleprosjektet i Tele2, Geir Ove Jenssen.
Les også: Slik lager smarttelefonene trøbbel i mobilnettet
Øker raskt
Bedre innendørsdekning er et budskap som mange bedrifter liker, og selskapet har nå koblet opp over 400 store og små bedrifter med slik femtocellenett.
Nettverkene bruker fra en og opp til 11 femtoceller for å dekke bygningene som varierer i størrelse. I praksis er det ingen grense oppad for hvor mange femtoceller man kan ha.
- For tradisjonelle radioingeniører, som er vant til å ha full kontroll på radioplanleggingen, så skurrer det litt med slik teknologi, for den er selvkonfigurerende. Vi setter inn femtoceller i et bygg, og så tilpasser de seg til hverandre ved å regulere effekten og slik at det blir best mulig dekning. Dette er en såkalt SON-teknologi – selvorganiserende nettverk, og så vidt jeg vet er vi først i verden med den. Teknologien fungerer godt når man beveger seg rundt i bygningen fordi de ulike femtocellene gjør en effektiv overføring av samtalene mellom hverandre, sier teknisk sjef i Tele2, Geir Løvnes.
Sentralbord
Mange av kundene til Tele2 velger også å sette ut sentralbordtjenestene når de kutter ut fasttelefonen.
Selskapet bruker en virtuell sentralbordtjeneste som er utviklet i Trondheim som de drifter på ulike nivåer for kundene.
Mange av de nye femtocelleutstyrte bedriftene har tatt i bruk løsningen.
Les også:
Billigere å bruke mobil i utlandet