KRAFT

Bekrefter mål om CO2-håndtering

I en stortingsmelding sier olje- og energidepartementet at Stortinget vil få seg forelagt et beslutningsgrunnlag for investeringer senest i 2016.
I en stortingsmelding sier olje- og energidepartementet at Stortinget vil få seg forelagt et beslutningsgrunnlag for investeringer senest i 2016. Bilde: Mona Sprenger
4. mars 2011 - 14:48

Framdriften i prosjektet av avhengig av hvor raskt helsefarene ved renseteknologien kan ryddes av veien.

I en stortingsmelding sier olje- og energidepartementet at Stortinget vil få seg forelagt et beslutningsgrunnlag for investeringer senest i 2016. Meldingen bekrefter de opplysningene som er kommet fram tidligere i uken.

I sin siste stortingsmelding som olje- og energiminister sier Terje Riis-Johansen (Sp) at fullskalaanlegg både er et teknologisk nybrottsarbeid og et stort og komplekst industriprosjekt.

– I det justerte prosjektløpet tar vi konsekvensen av det. Vi får et mer robust prosjekt, sier Riis-Johansen.

Les også: – Kan ikke ta sjansen på CO2-rensing

Kan gå fortere

Olje- og energiministeren legger til at framdriften kan bli raskere, dersom de helsemessige utfordringene ved aminteknologi løses før den antatt tre år lange perioden med såkalt teknologikvalifisering er over.

Meldingen ble fredag lagt fram i det samme statsråd som godkjente hans avgang.

Riis-Johansen sier at byggingen av teknologisenteret på Mongstad er 70 prosent ferdig. Neste år starter omfattende utprøving av to ulike fangstteknologier. De skal testes på røykgass fra henholdsvis kullkraft og gasskraft.

– Vi får stadig bekreftet at teknologisenteret er unikt i verdensmålestokk. Norge ligger også i kunnskapsfronten på sikker lagring av CO2 i geologiske formasjoner, sier den avtroppende olje- og energiministeren.

CO2-fangst har kostet mer enn Molde-sykehus

Flere teknologier

I stortingsmeldingen går regjeringen nå inn for at det åpnes for flere teknologier enn amin i det videre arbeidet:

– Bygging av fullskala CO2-fangst på Mongstad er svært viktig i regjeringens energi- og klimapolitikk. Derfor må vi være trygge på at prosjektet blir best mulig, sier Terje Riis-Johansen.

Regjeringen vil gjennomføre en teknologikvalifisering for å få sikkerhet for at teknologiene virker etter hensikten og kan tas i bruk uten uønskede helse- og miljøeffekter. Teknologikvalifiseringen er anslått til tre år. Prosjekteringsfasen anslås til to år.

Dagens informasjon tilsier at et samlet beslutningsgrunnlag vil kunne fremmes for Stortinget senest i 2016, ifølge stortingsmeldingen.

Les også: Statoil utvikler egen CO2-teknologi

– Overkjørt

Venstre mener regjeringens begrunnelse for å utsette rensingen på Mongstad er tynn. Nestleder Ola Elvestuen sier at både fagmiljøer og leverandører deler denne oppfatningen.

– Det begynner å bli klart at regjeringen har gitt Statoil blankofullmakt til å styre dette prosjektet. Det er grunn til å spørre om Statoil nå bruker staten som sin private pengebinge. En prislapp på flere milliarder kroner før man i det hele tatt har stukket spaden i jorda, styrker dette inntrykket, sier Elvestuen.

Nestlederen i Venstre mener stortingsmeldingen i praksis gir Statoil vetorett over framdriften i renseprosjektet.

Han legger til at Ola Borten Moe som ny olje- og energiminister får litt av en oppgave med å rydde opp i rotet omkring Mongstad.

– Venstre ønsker ham lykke til, sier Elvestuen.

Les også: – CO2-fangst ble et politisk kompromiss

Mot ny utsettelse på Mongstad

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.