OLJE OG GASS

Bekreftet: Borten-Moe-selskap kjøper skandalefelt

Okea og tidligere oljeminister inn i Yme.

Operatørskapet på Yme-feltet er nå overtatt av Okea.
Operatørskapet på Yme-feltet er nå overtatt av Okea. Bilde: LC Nøttaasen Flickr CC-lisens
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
Ina AndersenIna AndersenJournalist
4. jan. 2016 - 10:03
Vis mer

Oljeselskapet Okea, med tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe, og tidligere Det norske-sjef Erik Haugane i spissen, bekrefter i dag i en melding at de har kjøpt seg opp i det skandalebefengte Yme-feltet.

Teknisk Ukeblad skrev allerede i fjor at Okea var i forhandlinger med Repsol, som frem til nå har vært operatør for feltet.

Ifølge meldingen fra Okea, overtar de hele Repsols 60 prosents andel av Yme.

Les også: Konsulent tvinnet tommeltotter for Statoil – skrev regninger for millioner

- Betydelige verdier

- Vi mener at Yme har et potensial til å produsere betydelige verdier for eierne og samfunnet, og vi setter stor pris på at vi får denne muligheten til å samarbeide med Repsol og partnerne om å utvikle disse ressursene, sier OKEAs administrerende direktør Erik Haugane.

For Okea utgjør dette selskapets første prosjekt på norsk kontinentalsokkel. Okea tar sikte på å bygge opp et kostnadseffektivt norsk produksjonsselskap, ifølge meldingen.

Avtalen skal gjennomføres etter at plattformen er fjernet, og etter at Okea har sendt inn og fått godkjent plan for utbygging og drift av Yme.

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet mer om Okeas planer.

– Bransjen var mer effektive før, for 20 år siden. Så vi vil se på hvordan ting ble gjort da, og gå tilbake til det, også teknologisk, fortalte Ola Borten Moe til Teknisk Ukeblad i fjor.

Milliardsprekk

Yme har gått på smell etter smell, der plattformen som ble levert fra Abu Dhabi var full av feil og mangler. Plattformen ble etter hvert ansett som så utrygg å befinne seg på at den ble evakuert.

Det har ikke blitt produsert én dråpe olje fra Yme-feltet etter at kanadiske Talisman (nå overtatt av Repsol) valgte å gjenåpne feltet.

Prosjektet skulle egentlig ha kostet 4,9 milliarder kroner, men er nå oppe i om lag 14 milliarder kroner.

I en e-post til Teknisk Ukeblad skriver pressekontakt i Repsol, Grethe Elise Foldnes, at Repsol er fornøyd med avtalen med OKEA og muligheten til å legge til rette for nok et forsøk på å få til en utbygging av Yme-feltet.

– Ikke et vesentlig element

Repsol overtok Yme-feltet som en del av sitt oppkjøp av Talisman Energy.

– Men Yme-feltet utgjorde ikke et vesentlig element i dette oppkjøpet og er heller ikke et vesentlig element i Repsols strategi for Norge. Det har derfor vært viktig for Repsol å legge til rette for at samfunnet skal få en avkastning på de investeringer som allerede er gjort på Yme, og vi er innstilt på et tett samarbeid med OKEA for å oppnå dette, skriver Foldnes.

Repsol vil stå ansvarlig for fjerningen av MOPU-plattformen. De rettigheter og forpliktelser som følger av forliksavtalen med SBM vil ikke inngå i transaksjonen.

– Salget av Yme-feltet innebærer en ny milepæl for Repsol i arbeidet med å restrukturere porteføljen i tråd med selskapets strategiske målsettinger i Norge, sammen med det nylige oppkjøpet av andeler på Gudrun-feltet.

Saken blir oppdatert

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.