OLJE OG GASS

Bekreftet: Nå er det slutt for Yme

Tidenes industriskandale.

UVISST: Olje for 40 til 50 milliarder kroner ligger i Yme-feltet. Nå har Talisman fått tillatelse til å droppe prosjektet.
UVISST: Olje for 40 til 50 milliarder kroner ligger i Yme-feltet. Nå har Talisman fått tillatelse til å droppe prosjektet. Bilde: Jesper Holm, Esvagt Don
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
3. juli 2015 - 10:39

Flere uavhengige kilder forteller Teknisk Ukeblad at Talisman nå har fått Olje- og energidepartementets tillatelse til å gå bort fra den eksisterende utbyggingsplanen (PUD) for Yme-utbyggingen.

I tillegg slipper partnerne å levere en oppdatert PUD, slik planen og kravet fra departementet opprinnelig var.

Dette betyr at det nå ser ut til å være endelig slutt for en av de store industriskandalene i Norge.

Les også: Kontroversielt skip kan være så forsinket at skandaleplattformen Yme ikke blir fjernet i tide

Bekrefter

Talisman bekrefter opplysningene for Teknisk Ukeblad.

– Yme-lisensen har i lengre tid evaluert muligheten for en oppdatert PUD for Yme-feltet. Målsetningen har vært å identifisere en sikker og lønnsom utbygging av Yme-feltet, forteller talskvinne i Talisman, Grethe Elise Foldnes til Teknisk Ukeblad. 

– Etter en grundig prosess, inkludert utsettelse av den opprinnelige fristen, konkluderte partnerskapet med at prosjektet ikke har den økonomiske robustheten som er nødvendig for å forsvare en ny utvikling av feltet og dermed en oppdatert PUD, sier hun videre.

Les også: Sverdrup-kontrakter til Asia: Derfor ble Sør-Korea valgt over Norge

Skandalen

Yme-prosjektet er den største industriskandalen Norge har sett. Plattformen, som skulle sørge for produksjon av olje for flere titalls milliarder kroner i Nordsjøen, ble bygget i Abu Dhabi. Men plattformen ble kraftig forsinket fra verftet.

Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet i en omfattende reportasje, manglet det over tre millioner arbeidstimer da prosjektet allerede var tre år forsinket.  På en elektro- og iinstrumenteringsinspeksjon ble det funnet så mange feil at man rett og slett sluttet å telle.

– I løpet av tre uker fikk vi dannet oss et bilde av hva det var som var feil. De samme feilene gikk om igjen og om igjen. Da det ble funnet 22.000 feil, sluttet vi ganske enkelt å lete etter flere, fortalte Talisman-advokat Vidar Nedrebø til Teknisk Ukeblad i oktober i fjor.

Yme-utbyggingen har også sprukket voldsomt på kost. I utgangspunktet skulle utbyggingen koste 4,9 milliarder kroner. Yme-lisensen alene har brukt et sted mellom 10 og 15 milliarder kroner på dette.

Les også: Så mye koster Yme-skandalen hver nordmann

Må fjernes

Ifølge Foldnes leverte lisensen søknad om fritak fra plikten til å levere endret PUD til myndighetene i mai.

– Der ba vi om tillatelse til å starte forberedelser for avvikling av prosjektet. Søknaden er nå behandlet og godkjent av Olje- og energidepartementet.  Dette betyr at vi nå begynner å planlegge fjerning av de gjenværende installasjonene på feltet. Dette innebærer at brønnene plugges, havbunnsutstyr fjernes og at produksjonslisensen leveres tilbake til norske myndigheter, sier hun.

Hun forklarer at partnerskapet må levere en avslutningsplan på Yme. Dette må gjøres innen 30. juni 2016.

– Hva kommer dere til å gjøre nå?

– Da må vi sette i gang dette arbeidet og forberede avslutningsplanen. Det er et omfattende arbeid. Når planen blir godkjent, vil vi gå i gang med selve fjerningen.

–  Hvorfor er ikke Yme økonomisk lenger?

– Jeg kan ikke gå i detalj på de økonomiske analysene. Men det er gjort tallrike forsøk for å identifisere en lønnsom utbyggingsløsning for Yme. Men vi har ikke funnet løsninger som er robuste nok.

Les også: Norsk selskap risikerer milliardregning etter Yme-fiaskoen

Tilfreds

Foldnes bekrefter at det med dagens partnerskap i Yme-lisensen ikke kommer til å bli noen ny utvikling av Yme.

– Forventet dere å få tillatelsen fra OED?

– Vi forventet ingenting, men vår søknad var rasjonelt begrunnet og vi har jobbet tett med myndighetene på dette. Det er åpenbart at både vi og myndighetene skulle sett en annen løsning på dette.

– På tross av langvarige og grundige vurderinger har vi ikke funnet det ansvarlig å gå videre med en utbyggingsløsning som ikke var tilstrekkelig teknisk eller økonomisk robust. Med det som bakgrunn er vi tilfreds med at vi har funnet en felles forståelse om hvor veien går videre.

Hva tenker dere når dere ser Yme nå?

– Det er åpenbart at vi av alle skulle ønsket en annen løsning for Yme og at vi skulle vært dette foruten. Så handler det også om å ta ansvar og forsøke å rette dette opp igjen på en ansvarlig måte, og det mener jeg vi har gjort.

Teknisk Ukeblad har forsøkt å få en kommentar fra Olje- og energidepartementet, foreløpig uten hell.

Les også: To friske milliarder og et knippe ringrever holdt ikke for oljemyndighetene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.