OLJE OG GASS

Bekymret for at oljereservene glipper

UROVEKKENDE: - Vi ser en sterk tendens til at vi igjen og igjen tror vi skal produsere mer på norsk sokkel enn det vi egentlig gjør, sier Petoro-direktør Kjell Pedersen.
UROVEKKENDE: - Vi ser en sterk tendens til at vi igjen og igjen tror vi skal produsere mer på norsk sokkel enn det vi egentlig gjør, sier Petoro-direktør Kjell Pedersen. Bilde: Anders J. Steensen
10. nov. 2010 - 14:15

Statens olje- og gassportefølje har tilført statskassen 78,4 milliarder kroner i løpet av årets ni første måneder, 900 millioner mer enn i samme periode i fjor, men Petoro er likevel ikke fornøyd.

– Vi har hatt et kraftig fall i oljeproduksjonen fra våre modne felt og en utvikling i investeringene som viser at vi ikke makter å holde oppe den aktiviteten vi har planlagt, sier administrerende direktør Kjell Pedersen til NTB.

Han mener det er urovekkende at aktørenes anslag for kommende års produksjon og investeringer ikke slår til.

– Vi ser en sterk tendens til at vi igjen og igjen tror vi skal produsere mer på norsk sokkel enn det vi egentlig gjør. Årsakene til denne negative utviklingen er at planlagte aktiviteter ikke gjennomføres, de nødvendige nye brønnene bores ikke og dermed får vi mindre ut totalt enn vi trodde, sier Pedersen.

Lavere investering

Oljeprisen er opp 38 prosent i forhold til i fjor, mens gassprisen er svekket med 18 prosent. Samtidig er oljeproduksjonen ned 14 prosent, gassproduksjonen opp 10 prosent og investeringene ned 20 prosent.

Siden 2001 har det vært et naturlig jevnt fall i oljeproduksjonen, som hovedsakelig skyldes at det begynner å bli slutt på reservene som er lett tilgjengelig. Produksjonsnedgangen dette året skyldes også i stor grad flere omfattende vedlikeholdsstanser enn vanlig.

– Jeg er ikke veldig bekymret for kortsiktig redusert produksjon når det skyldes vedlikehold og oppgradering. Det som bekymrer meg er at vi ikke klarer å bore nye brønner på de modne feltene for å kompensere for lavere produksjon i de eksisterende brønnene der. Sammen med forskyvning av andre aktiviteter fører dette til at våre totale investeringer i seks viktige modne felt ligger an til å bli 25 prosent lavere enn planlagt i år, sier Pedersen.

Antall nye produksjonsbrønner på noen av de største oljefeltene er halvert i løpet av de siste åtte årene.

Ingen hvilepute

Pedersen advarer mot å tenke at økt oljepris i framtiden vil kompensere for lavere produksjon og aldring på feltene:

– Om prisen blir så høy, så er det ok. Men det hefter høy risiko ved å satse på spådommer om skyhøye priser i framtiden.

Han advarer også mot å slå seg til ro med at norsk sokkel allerede har verdens høyeste utvinningsprosent.

– Ingenting er gitt når det gjelder hvor lite eller hvor mye vi skal få ut av reservene. Vi er ikke kommet så langt at vi har utvinningsgraden på 40-50 prosent i boks, sier Petoro-sjefen.

Hvert år presenterer de største aktørene sine anslag for forventet utvinningsgrad på feltene, og hvert påfølgende år viser anslagene seg å ha vært for høye.

– Jeg er redd denne utviklingen kommer til å fortsette. Vi krysser fingrene for at aktørene forstår at modne felt ikke bare er til for å høste fra, men også for nyinvesteringer. Her snakker vi om felt der det er tidskritisk å komme i gang for å legge grunnlaget for økt produksjon og inntekter langt fram i tid, sier Pedersen. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.