OLJE OG GASS

Bellona anmelder Statoil

ANMELDER STATOIL: - Granskningsrapporten fra Petroleumstilsynet er en fullstendig slakt av Statoil, og bekrefter at tilsynet er enig i det Bellona har hevdet fra første dag: Statoil har underdrevet faren for en alvorlig ulykke på Gullfaks C, sier Bellona-leder Frederic Hauge.
ANMELDER STATOIL: - Granskningsrapporten fra Petroleumstilsynet er en fullstendig slakt av Statoil, og bekrefter at tilsynet er enig i det Bellona har hevdet fra første dag: Statoil har underdrevet faren for en alvorlig ulykke på Gullfaks C, sier Bellona-leder Frederic Hauge. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
19. nov. 2010 - 12:01

Bellona anmelder nå Statoil til politiet etter nestenulykken på Gullfaks C i mai.

I en granskningsrapport fra Petroleumstilsynet (Ptil) kommer det fram at det var reell fare for gassutblåsning og eksplosjon på plattformen: Les saken her

– En fullstendig slakt av Statoil, sier Bellona-leder Frederic Hauge i en pressemelding.

Les også: Ansatte i Nordsjøen er livredde og frykter storulykke

– Statoil underdrev faren

Han kommer nå til å anmelde Statoil for brudd på både innretnings-, ramme-, styrings- og aktivitetsforskriften.

– Granskningsrapporten fra Petroleumstilsynet er en fullstendig slakt av Statoil, og bekrefter at tilsynet er enig i det Bellona har hevdet fra første dag: Statoil har underdrevet faren for en alvorlig ulykke på Gullfaks C, sier Hauge.

Bellona er spesielt kritiske til at Statoil holdt hemmelig informasjon mens trykksituasjonen var ute av kontroll og produksjonen var stanset. Dette skjedde samtidig med utblåsningen i Mexicogolfen.

– Statoil har gjennom hele hendelsesforløpet holdt tilbake informasjon og hatt en kommunikasjonsstrategi om hemmelighold som vi aldri tidligere har sett fra oljeindustrien, påpeker Hauge.

Les også: Fusjonen har gitt Statoil utfordringer, mener Ptil

– Var arrogante

Bellona mente hendelsen kunne blitt en storulykke, og mener at Statoil tilbakeviste dette mot bedre vitende.

– Det at de i mange dager nektet å bekrefte at borestrengen satt fast, og at de ikke ville opplyse om hvor store mengder med boreslam de brukte for å gjenopprette kontrollen med brønnen, indikerer at de har forstått alvoret – og at det her var snakk om storulykkespotensial. Men de har ikke villet innrømme det offentlig. I stedet har de vært så arrogante at de har sendt ut pressemeldinger om at de ansatte sov godt om natten, sier Hauge.

Han mener det var så tydelig at det ikke var snakk om en varsellampe, men et helt blinkende diskotek.

Les også: Heimdal uten strøm tre ganger på ett år

– Statoil lærer aldri

Spesielt alvorlig mener organisasjonen det er at Statoil ikke har lært av Snorre A i 2004, Statfjord A i 2008 og lekkasjer i injeksjonsbrønner de siste tre årene.

– Hvor mange ganger skal ledelsen i Statoil få lov til å si at de skal lære – når de faktisk aldri lærer? spør Hauge.

Bellona mener at Ptil nå må tilføres større ressurser, siden de ventet altfor lenge med å stenge ned produksjonen og overlot til Statoil selv å granske problemene.

Les også: Bare flaks har hindret storulykke

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.