Etter ti intense måneder med byggearbeider på tomten utenfor Doha i Qatar, var det torsdag endelig klart for å høste de første agurkene fra pilotanlegget til Sahara Forest Project.
Bellona og de andre gründernes drøm om å gjøre ørkenområder grønne er i ferd med å bli en realitet.
– Vi er stolte av å servere våre første agurker her i dag, sier direktør Joakim Hauge i Sahara Forest Project.
Gjødselpartnere
I flere år har Bellona fortalt om sitt hjertebarn som kunne gjøre ørkenen grønn. I februar i år ble barnet endelig konfirmert i den norske statsministerboligen.
Gjødselgigantene Qafco og Yara signerte der en samarbeidsavtale med Sahara Forest Project – foran statsministrene Jens Stoltenberg og Hamad Bin Jassim Bin Jabr Al-Thani.
De to selskapene dekker kostnadene for utbyggingen, estimert til 30 millioner norske kroner, mens Sahara Forest Project fortsatt er eid av Bellona Holding, Bill Watts og Michael Pawlyn.
Les også:
Norge har Vestens største utslippsvekst
Vil flytte 200 oljemilliarder til fornybar energi
Utstillingsvindu
Testanlegget bygges på et 10 000 m² stort område på gjødselgiganten Qafcos anlegg, og det vil vise hvordan det er mulig å dyrke i ørkenen med kun bruk av saltvann og fornybar energi.
Målet har vært å ha noe å vise frem til politikere og ledende klimadiplomater under det pågående klimatoppmøtet i landet.
– Vi har hatt ambisjoner om å vise deltagerne på klimatoppmøtet en konkret og innovativ miljøløsning med betydelig potensial. Det finnes mange forslag og ideer, men klimautfordringen trenger konkrete tilsvar. Gjennom dette pilotanlegget fremviser vi en konkret løsning og håper dette kan være et positivt bidrag til forhandlingene, sier direktør Joakim Hauge i Sahara Forest Project.
– Formidabel interesse
Pilotprosjektet i Qatar huser en kombinasjon av saltvannsdrivhus, konsentrert solkraft og solceller, fordampningshekker for utendørs beplantning, algedyrkingsenhet og salttørkingsanlegg.
Hauge sier at interessen fra deltagerne på klimaforhandlingene har vært «formidabel».
– En rekke delegater og internasjonal media har meldt seg på omvisninger på anlegget, sier sjefen for ørkenprosjektet. CNN er blant flere toppmedier som tidligere har omtalt prosjektet.
Sahara Forest Project skal også holde to offisielle FN-visninger om prosjektet under forhandlingene.
COP18: «Som om McDonalds skulle holdt en konferanse om overvekt»
Tenker storskala
Utviklingen frem mot et ferdig pilotanlegg har gått raskt.
Nå ser Hauge og de andre i Sahara Forest Project frem til å gjennomføre teknologioptimalisering og testing på anlegget.
– Når vi går i gang med neste fase vil utviklingsarbeidet vi skal gjennomføre på pilotanlegget være en viktig del av fundamentet for dette. Jeg har ikke tenkt å annonsere tidspunktet for neste anlegg i dag, men vi utvikler ikke Sahara Forest Project for å bygge pilotanlegg, men for å realisere konseptet i stor skala, sier Hauge.
Les også:
Den globale oppvarmingen går saktere enn antatt
Er hun Norges eneste klimadoktor?