Bellona synes det er positivt at det er stor pågang til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Der ligger 728 vannkraftprosjekt og 113 vindkraftprosjekt til håndtering. Men miljøstiftelsen er også bekymret.
– Den trege saksbehandlingen for fornybarprosjekter er deprimerende. Vi frykter dette gir svenskene et stort konkurransefortrinn i markedet for elsertifikater, ettersom den svenske saksbehandlingen er mer effektiv enn den norske, sier leder for Bellonas klima- og energiarbeid, Janne Stene.
Les også: – NVE må ikke nedprioritere vindkraften
Køordning
Bellona mener Olje- og energidepartementet (OED) må få på plass en langt bedre køordning.
–Politisk ledelse i departementet er nødt til å ta denne situasjonen på alvor, og gjøre noe med denne køen. I dag preges konsesjonshåndteringen av svært mye dobbeltarbeid i prosessen, og aspekter som burde vært avklart på et tidlig stadium i prosessen blir en stor tidstyv for en effektiv saksbehandling, sier Stene.
Les også: NVE varsler flere småkraft-avslag
Trond-Viggo
Bellona er opptatt av at hensynet til og kunnskapen om naturmangfoldet forbedres slik at kun de beste miljøvennlige fornybarprosjektene bygges ut.
– Slik som systemet er i dag, står de som vil satse på fornybar energi i Norge og nynner på refrenget til Trond-Viggo Torgersens gamle sang, «Kø», sier Janne Stene.
"Kø, vi står i kø. At vi ikke blir sprø. Du stiller opp bakerst og håper tida vil fly. Og når du kommer foran er du bakerst i en ny. Kø, vi står i kø."
Les også: NVE vil ta unna småkraftkøen
Til Sverige
Lederen i bransjeorganisasjonen Energi Norge, Oluf Ulseth, er også svært opptatt av den samme køen.
“Energi Norge ser det som en forutsetning at det kommer snarlige og kraftfulle tiltak dersom ikke en stor andel av den verdiskaping som norske strømforbrukeres kjøp av elsertifikater skal finansiere, skjer i Sverige”, skrev han i et brev til energiminister Ola Borten Moe (Sp) i januar.
“Nye ønsker fra miljøvernmyndighetene om ytterligere skjerpninger i utredningskravene for eksempel i forhold til naturmangfoldsloven, understreker at alternativet til kraftfulle tiltak fra energimyndigheten ikke er status quo, men snarere en utvikling mot stadig mer omfattende, tidkrevende og uforutsigbare konsesjonsprosesser. Dette vil kunne ramme verdiskapningen i distriktene”, skrev han videre.
Les også: Borten Moe lar utlendingene kjøpe opp vindkraften
Dobbeltarbeid
Han mener dagens konsesjonssystem innebærer stor grad av dobbeltarbeid, noe også Høyres energipolitiske talskvinne Siri Meling Vil beholde sertifikatpengene i Norge tidligere denne uken.
“Omfattende klagebehandling i OED med dyp politisk involvering svekker høringsinstituttet i den ordinære prosessen. Energi Norge er derfor opptatt av at denne prosessen må forbedres slik at tidsbruken reduseres”, går det videre fram i brevet.
Miljøvernminister Erik Solheim (SV) har tidligere sagt at saksbehandlingen på vindkraftområdet i dag er – Urimelig lang saksbehandling for vindkraft , og at han skal ta saken opp med OED.
Statssekretær Eli Blakstad (Sp) i OED har tidligere Treg saksbehandling av vindkraft: Kan flytte utbygging til Sverige den samme kritikken, blant annet ved å påpeke at saksbehandlingskapasiteten er styrket.