Etter en diskusjonstid på rundt fire år har Norge og EFTA-landene blitt enige om at andelen fornybar energi skal utgjøre 67,5 prosent av all energiproduksjon i Norge.
Spesialbehandling
Bellona har tidligere kritisert norske myndigheter for å forhandle seg unna strenge EU-krav om mer bruk av fornybar energi. De mener at Norge har fått spesialbehandling.
– Vi er veldig skuffet over at regjeringen har klart å prute på det kravet som alle andre EU-land har måttet akseptere. En slik andel gjør at det spøker for Norges mulighet til å innta posisjonen som Europas grønne batteri, sier styreleder i Bellona Europa, Pål Frisvold, til NTB.
– Langt skritt videre
Olje- og energidepartementet beskriver andelen som langt større enn i andre EU-land.
– Jeg er glad for at arbeidet med gjennomføringen av fornybardirektivet nå har kommet et langt skritt videre. Regjeringen deler EUs ambisjoner om en sterk satsing på fornybar energi. Et norsk mål på 67,5 prosent reflekterer vår ambisiøse politikk på dette området, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) i en pressemelding.
Dette vil være en økning på nærmere ti prosent fra 2005, hvor andelen fornybar energi lå på 58,5 prosent.
Hauge: – Norge ikke sentrale
Bellona er imidlertid glade for at direktivet mest sannsynlig innlemmes i norsk lov, gjennom EØS-avtalen. Bellona-leder Frederic Hauge mener dette gir en helt ny forutsigbarhet for investorer og aktører på det fornybare energimarkedet.
– Dette gjør at vi får bekreftet og lovpålagt en plan om en økning av fornybar energi. Dette, sammen med satsingen på grønne sertifikater med Sverige, bedrer vilkårene for markedet, sier Hauge.
Hauge legger likevel vekt på at Norges ansikt utad i miljøsammenheng er svekket.
– Forhandlingene med EU under olje- og energiminister Ola Borten Moes ledelse har signalisert klart og tydelig at Norge ikke ønsker å spille en sentral rolle i EUs fornybare energiarbeid, hevder Bellona-lederen.
Venstre: – Flaut
I fjor regnet Norges Vassdrags- og energidirektorat ut at Norge ville bli nødt til å øke sin fornybarandel fra dagens rundt 60 prosent, og til en andel på mellom 70 til 74 prosent, dersom man skulle følge EUs beregningsmetode.
Andelen fornybar energi skal nå utgjøre 67,5 prosent av all energiproduksjon i Norge, altså et lavere tall enn hva beregningene tilsa.
Nestleder i Venstre, Helge Solum Larsen, mener at Norge har opptrådt for feigt i forhandlingene med EU.
– At Norge har nedjustert fornybardirektivet til å gjelde 67,5 prosent vil si at Norge har den minste økningen av andel fornybar energi i hele Europa, sier Solum Larsen i en pressemelding.
– Det er flaut at Norge, som en gang var et foregangsland for miljø og klima, vil forhandle med forpliktelsene til å satse på fornybar energi, mener Solum Larsen.