OLJE OG GASS

Ber Helge Lund besinne seg

Tormod Haugstad
21. jan. 2009 - 15:00

BERGEN: Bransjesjef for Olje & gass i Norsk Industri, Rolf Hestenes, sier til TU.no at leverandørindustrien presses altfor hardt av oljeselskapene.

Sist ute var ConocoPhillips som denne uka sendte brev til sine leverandører med oppfordring om å kutte prisene opp mot 35 prosent.

– Utidig

– Dette startet med Helge Lund som ga leverandørene et spark på leggen når det gjaldt både kostnadsutvikling og kvalitet. Han gjentok det på kapitalmarkedsdagen i London. Dette mener vi er utidig fordi marginene hos leverandørene er langt mindre enn hos operatørene. Vi vil så sterkt vi kan oppfordre StatoilHydro og andre selskaper om å samarbeide med industrien, sier Hestenes.

Applaus for Lund-kritikk

At leverandørene føler seg presset, er det liten tvil om. Utspillet fra Hestenes ble møtt med applaus på Feltutviklingskonferansen i Bergen hvor mange av de viktigste leverandørbedriftene er samlet.

ANDREW WINNING
Leverandørindustrien i Norge er avgjørende for utvikling av sokkelen og hadde i 2008 95 milliarder i omsetning.

Norsk Industri har beregnet at de 78.000 ansatte i norske bedrifter over hele landet har bidratt til 68 milliarder i verdiskaping, mens staten totalt har mottatt 425 milliarder i nettoinntekter fra salg av olje og gass, samt skatteinntekter.

Frykter kanselleringer

Oljeselskapene har hatt en fortjenestemargin på 22-65 prosent, mens leverandørene bare har klart en margin på sju prosent.

Nå frykter Hestenes at StatoilHydro, som har hånd om nærmere 80 prosent av virksomheten på norsk sokkel, skal presse industrien til enda knappere marginer.

– På basis av tilbakemeldingene de siste dagene ser vi at en del forventede prosjekter er blitt utsatt eller kansellert. Hvordan StatoilHydro nå kommer til å agere, vil bli helt avgjørende for leverandørindustrien i Norge. Hvis StatoilHydro nå overreagerer på dagens oljepris som alle forventer vil gå opp, vil vi miste kompetanse og slite med rekruttering til både jobber og universiteter og høyskoler, sier Hestenes.

Ber om krisehjelp

Bransjeforeningen Olje & gass har overfor regjeringen helt konkret bedt om at 200 millioner kroner i krisepakken går til Petromaks og Demo 2000 for å opprettholde nødvendig forskning og utvikling av ny teknologi.

– Det er en trist refleksjon på utviklingen. Alle vil ha inntektene våre, men ingen vil gi oss nødvendig såkorn, til tross for at olje- og energiministeren vår er bonde og burde skjønne dette, sier Rolf Hestenes til TU.no.

Skvises hvert år

I dag bruker staten i underkant av 400 millioner på petroleumsforskning. Budsjettene til forskning blir skviset hvert år. I fjor ble det så ille at Petromaks og Demo måtte låne 100 millioner av Forskningsrådet for å få lyst ut stillinger til nødvendige prosjekter.

Les flere saker fra Feltutviklingskonferansen:

Han leder Sjtokman-utbyggingen

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Leter mer – finner mindre olje

Velger plattform for Gudrun

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.