OLJE OG GASS

Ber oljeindustrien slutte å mase om Lofoten

Geolog mener Statoil og Norsk olje og gass lover mer enn de bør.

5. des. 2012 - 14:44
Vis mer

Nylig presenterte Olje- og energidepartementet konklusjonene fra den såkalte kunnskapsinnhentingen i Lofoten og Vesterålen.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe anbefaler en gradvis åpning av området og vil blant annet starte med å gjenåpne allerede konsekvensutredede områder som Nordland 6.

Utålmodige

Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass påpeker overfor Teknisk Ukeblad at man kan få snarlig aktivitet i Nordland 6, og det samme gjør Statoil.

Men den geologiske risikoen i Lofoten og Vesterålen er høy. På grunn av sterk heving i havbunnen er det stor sannsynlighet for at hydrokarbonene kan ha lekket ut.

Tidligere geolog i Oljedirektoratets (OD) evaluering av Lofoten og Vesterålen, Karsten Eig, mener at Norsk olje og gass og Statoil er altfor optimistiske.

Mye kan ha lekket

– Det er tydelig at man har store strukturer utenfor Nordland 6 og 7, men kvaliteten på reservoaret og oppbevaringen av hydrokarbonene er usikker. Man kan ha fått samme effekt som i Barentshavet, hvor mye har lekket ut, sier Eig.

I et leserinnlegg i Teknisk Ukeblad skriver Eig:

«Det er problematisk at deler av industrien, med sitt stadige mas, så sterkt fremhever åpning av LoVe som nøkkelen til å opprettholde produksjonen på norsk sokkel, mens det kun er en av mange brikker i et stort puslespill.»

Han mener Statoil har en tendens til å fremheve Lofoten og Vesterålen som et ekstra viktig område, noe som kun er delvis riktig.

Les også: Forventer 200 milliarder i investeringer på sokkelen

Stor usikkerhet

– Hvis de forventede eller høye ressursestimatene slår til, er det selvsagt mye penger å hente. Det er ingen grunn til å sette en rød ring rundt Lofoten og verne området. Men usikkerhetsspennet i estimatene er store, og det eneste som er sikkert er at ingen vet helt sikkert hva som befinner seg der. Man bør skynde seg langsomt og trenger kanskje ikke fremheve området som viktigere enn det det er, sier Eig.

Seniorgeolog i OD, Fridtjof Riis, bekrefter at det er stor usikkerhet knyttet til ressursene i Nordland 6 og 7, som er ansett som de mest prospektive områdene i Lofoten og Vesterålen.

– Hele området rundt Nordland 6 og 7 har erodert og det betyr økt risiko for lekkasje. Det har vi tatt hensyn til i rapportene, sier Riis.

Ønsker snarlig boring

Norsk olje og gass avviser at de overdriver.

– Områdene utenfor Lofoten og Vesterålen har kjent geologi. Vi har både seismikk fra området og det ligger nær eksisterende infrastruktur, sier informasjonssjef Roger Pedersen.

Han påpeker at man uansett må letebore for å kunne være sikker på hva området inneholder av hydrokarboner.

– Det er den eneste sikre måten og derfor ønsker vi å få satt i gang aktivitet.

Les også: Advarer mot å senke oljetempoet

Økt forståelse

Som en del av kunnskapsinnhentingen har OD samlet inn seismikk fra området. Seismikken har vært til salgs til oljeselskaper og andre interessenter.

– Nå har ti selskaper kjøpt seismikk, slik at vi har bedre forståelse for hva som ligger her, sier Pedersen.

Geolog Karsten Eig sier seg enig i at letevirksomhet er den eneste måten å bli sikker på.

– Å avklare ressurssituasjonen i Lofoten og Vesterålen og så sikte på å finne ut om det er nok til å bidra til et nytt gassrør til Barentshavet, er et veldig godt argument for å komme i gang fortest mulig med boringen. Jeg har selv bodd sju år i Nord-Norge, og mener landsdelen fortjener samme næringsmuligheter som resten av landet. Men man bør ikke love det før man vet om det er et ressursgrunnlag for det, sier Eig.

Les også:

– Kuppelen knuste som en ølboks

Yme vil stå stødig i januar

– Vi trenger hver eneste dråpe av norsk olje

Her løftes 1100 tonn boligkvarter  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.