LONDON: Oslo sliter ennå med billettsystemet Flexus, som nå har kostet over en halv milliard kroner uten at det har kommet i drift.
Mens man i Oslo sliter med i det hele tatt å komme i gang, står man i London allerede foran en ny fase i byens elektroniske billettsystem.
Flexus-fiasko: Skylder på Thales
I SIM-kortet
Systemet, basert på The Oyster Card, skal tilpasses dagens elektroniske muligheter ved å implementere det i SIM-kortene i mobiltelefoner og chipene i moderne bankkort.
Det opplyste transportselskapet Transport for London (TFL) for noen dager siden.
Tidligere i år prøvde TFL i samarbeid med Nokia og O2 ut systemet i mobiltelefoner. Løsningen, kalt O2 Wallet, lot brukerne betale for både reiser og enkelte typer varer.
Erfaringene var gode: Åtte av ti testbrukere var tilfredse med løsningen.
- Tenk deg at du drar ut en kveld og kun tar med deg mobiltelefonen. Dette pilotprosjektet gjør at vi er ett steg nærmere - ved å vise at folk setter pris på de praktiske fordelene ved et slikt system, sier Claire Maslen, leder i Near Field Communications, selskapet bak kortteknologien som ble brukt i pilotprosjektet.
Har kjøpt 10 millioner ubrukelige billetter
Fås alt nå
Selskapet Barclaycard, som eies av Barclays Bank, tilbyr allerede et bankkort med "innebygget" Oyster Card.
TFL tar sikte på at et mobil- og bankkortbasert system kan brukes til å betale for billetter til arrangementer under sommer-OL i byen i 2012.
Dagens system er basert på et smartkort som kundene skanner hver gang de reiser.
Å gjøre systemet mer brukervennlig og mer moderne er ikke den eneste årsaken til at TFL vil ha det inn i mobiltelefoner og bankkort.
Hacket
Driftsselskapet Transys har fått mye kritikk for at systemet er ustabilt. I september gjorde programvarefeil at hele systemet var ute av drift to ganger.
TFL har derfor sagt opp kontrakten med Transys, og en ny operatør vil overta i 2010.
En forskergruppe i Nederland sier i tillegg at de har knekket koden i Mifare-chipen i Oyster Card. Mange er derfor bekymret over sikkerheten i systemet.