T2

Betyr bildekvalitet mest, kan du ikke unngå denne

TEST: Panasonics GT-serie ligger tett opp mot toppmodellene i VT-serien.

Panasonics GT-serie er god, men ikke 5000 kroner bedre enn samme selskaps ST-serie.
Panasonics GT-serie er god, men ikke 5000 kroner bedre enn samme selskaps ST-serie. Bilde: Panasonic
13. okt. 2012 - 10:44
Vis mer

GT-serien til Panasonic er modellserien mellom den prisgunstige ST-serien og VT-serien, som er toppserien til Panasonic.

Vi skal ikke bruke uttrykket mellom barken og veden, men GT-serien har en begrensning – nemlig på utvalget av skjermstørrelser. Den kommer nemlig bare i to størrelser: 42 og 50 tommer. ST og VT-serien kommer som de fleste vet også i 55 og 65 tommer.

Designmessig har den likheter med både ST og VT. Den har en fysisk ramme, men den har den samme fargen (blank sort) som vi ser under glasset på VT50. At GT50 ser flottere ut enn ST50 er det liten tvil om.

Design

I år står design i fokus hos Panasonic. Det kommer veldig tydelig frem på LED-modellene, men også plasmamodellene ser sprekere ut enn på lenge.

GT50 har ikke det samme heldekkende glasset som vi finner på VT50, men rammen er liten og den ser absolutt ut som noe jeg kunne plassert i stuen.

Hovedsaken: Skal du ha ny TV i høst?

Oppsett og kalibrering

På den tekniske siden er GT50 nesten en blåkopi av VT50. Den har de samme grundige kalibreringsmulighetene, og det sier ikke så rent lite. Det betyr 10-punkts hvitbalanse, 10-punkts gamma, og ett fullverdig CMS-system.

I tillegg er det ingen grunn til å skamme seg over det bildet man får rett ut av esken. Settes den på THX så lager den et bilde som ligner mye på det regissørene rundt om så på når de mastret filmen.

Vil man hente ut de siste prosentene med bildenøyaktighet er det ingen vei utenom profesjonelt måle- og kalibreringsutstyr. Det billigste er selvsagt å betale noen andre for å gjøre denne jobben.

Da får man det unna raskt, og man drar nytte av den erfaringen til den som kalibrerer.

Filmkongen

Det er noe med plasma og litt mørke, dunkle filmer som får det til å bruse litt ekstra. Det kommer sikkert av at dette er styrken til plasma, nemlig å hente frem detaljer nederst i gråskalaen samtidig som den gir lys til objekter som krever det.

I så måte ligner det mye på den følelsen man får med JVC-projektorer, som har nettopp den samme styrken. 

I 2012 faller ikke plasmaskjermene like mye igjennom når det er litt lys i rommet. De er for det første blitt mer lyssterke, og har også fått bedre filtre som undertrykker omgivelseslyset på en langt bedre måte.

I likhet med Sony får Panasonic sterk konkurranse fra egne rekker, Da tenker vi faktisk mest på ST50, som har et litt mer sparsommelig design, men som bildemessig ikke ligger langt bak GT50. På noen områder mener vi den faktisk er litt foran. Den greier nemlig å pumpe ut litt mer lys, noe vi antar har å gjøre med programvaren, siden panelene i seg selv er identiske.

Prismessig er ST50 fem tusen kroner rimeligere, mens VT50 er fire tusen kroner dyrere. Vil man ha best mulig bilde og ønsker å bruke kalibreringsmulighetene er GT50 et klart bedre valg enn ST50, men skal man uansett ikke hanke inn en kalibrator gir faktisk ST50 best valuta for pengene.

Sammenlignet med de andre TV-ene i denne testen kommer Panasonic best ut fordi plasmateknologien gir en jevn belysning, den henter frem flere detaljer i de mørke områdene, og den har et bedre sortnivå - spesielt i filmsammenheng hvor man ofte demper ned belysningen litt.

Den er heller ikke plaget med begrenset innsynsvinkel slik at man kan sitte hvor man vil, og fortsatt få den samme høye bildekvaliteten.

Les også: Vi tester svære flatskjermer

3D

I år har Panasonic byttet til briller med RF-overføring av signalene. Det betyr også at fjorårets briller ikke virker på dette årets modeller.

Brillene man kjøper er oppladbare. 3D-opplevelsen er fortsatt best på plasma med så godt som ingen forstyrrende crosstalk.

Konklusjon

Panasonic sin GT50 ligger meget tett på VT50 med tanke på bildekvalitet og har de samme mulighetene for kalibrering.

Den har ikke helt det samme flotte designet, men det er ikke mye om å gjøre.

Alt i alt et godt alternativ for deg som vil spare noen tusenlapper.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

Samsung integrerer Spotify i TV-en

Dette er TV-standarden produsentene vil satse på

Her er RiksTVs nye PVR

Sony med 84-tommers 4K-TV  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.