– Skogen er et risikabelt sted å lagre karbon. Hvis vi bruker den strategien som enkelte i media tar til orde for, lager vi en tikkende klimabombe, advarte Brunvatne under Bioenergidagene på Gardermoen i går.
Klimaendringene kan føre til at det blir mer skogbrann og mer omfattende angrep fra skadedyr som barkbiller.
– Hvis vi får litt varmere somre, kan skadedyrene rekke å formere seg to ganger og ikke bare én gang, forklarer Brunvatne til Teknisk Ukeblad.
– Risikosport
Hvis trærne forbrenner eller råtner, vil karbonet ende opp som CO2, eller metan når det ikke er tilgang på oksygen.
– På meg virker det som en risikosport å overføre stadig mer av det fossile karbonet som ligger trygt forvart, til skogen. I hvert fall hvis skogen ikke skal brukes, men bare stå der og lagre det fossile karbonet. Gammel skog er et svært ustabilt lager for CO2, sier Brunvatne.
Han går derfor inn for en ”balansert og bærekraftig” bruk av skogen med uttak til bioenergi.
– Ikke med i vurderingene
Bellonas nestleder Marius Holm var også til stede på Bioenergidagene. Han sa seg enig i Brunvatnes syn på CO2-lagring i skog.
– Hvis vi baserer oss på å høste fossil karbon mens vi lar skogen binde karbon, går vi fra sikker til usikker lagring. Risikoen ved å basere seg på at skogen skal ta seg av alt, er fryktelig høy, og er ikke tatt med i vurderingene til mange av de som kritiserer bioenergi, sier Holm.
Kreves taktskifte
Regjeringen har ifølge Brunvatne fremdeles som mål at det i 2020 skal være 14 TWh mer bioenergi i Norge enn da klimameldingen ble lagt fram i 2007. Men det blir ikke lett.
– Det er klart at det må skje et taktskifte hvis vi skal klare å realisere 14 TWh. Det er om lag 1,2 TWh årlig, sier Brunvatne.