På en konferanse i Surnadal i Møre og Romsdal 25. november hevdet Bjarne Håkon Hanssen fra rådgivningsselskapet First House at et såkalt selskapsmessig og funksjonelt skille for alle nettselskaper måtte innføres i Norge på grunn av krav fra EU.
Et slikt skille vil innebære at nettselskaper, som per definisjon driver med monopolvirksomhet, ikke kan være i samme selskap som konkurranseutsatt virksomhet som kraftproduksjon og strømsalg, men må skilles ut som egne selskaper.
Omstridt forslag
Eivind Reiten la i vår fram en rapport som anbefalte et slikt skille for alle selskaper. Forslaget vil kunne hindre nettselskaper å misbruke sin monopolsituasjon, men det er svært omstridt. I dag er det kun selskaper med over 100.000 kunder som omfattes av kravet.
På konferansen tok daglig leder Knut Lockert i Distriktenes energiforening (Defo) til motmæle og sa at det ikke stemte at EU krever et slik skille. Ifølge Lockert svarte Hanssen at dette ikke var hans påstand, men noe han var blitt fortalt av troverdige kontakter i Olje- og energidepartementet.
Mandag denne uken måtte imidlertid Hanssen dementere sin påstand. Det gjorde han i en epost som ble distribuert til alle konferansens deltakere.
«I ettertid har jeg sjekket dette nærmere. Mye tyder på at det ikke stemmer at EUs tredje energimarkedspakke vil påtvinge et selskapsmessig og funksjonelt skille for alle selskap i bransjen. Dette kan Norge sannsynligvis bestemme selv», skriver Hanssen i eposten, som Teknisk Ukeblad har fått tilgang til.
Les også: Eivind Reiten varsler færre nettselskaper
Kritisk til arbeidsformen
Lockert sier til Teknisk Ukeblad at det er svært viktig for Defo å få korrigert Hanssens påstander, fordi det kunne påvirket hvordan Stortinget oppfatter saken. Han viser til at bildet festet seg i lokalmediene, gjennom et oppslag i avisen Driva med tittelen «Hanssen tror EU fjerner Svorka». Svorka er et kraftselskap på Indre Nordmøre.
Lockert er svært kritisk til måten han mener Hanssens og First House jobber på.
– Hva er det de selger? Et eller annet diffust kontaktnett der ute. Da er det interessant at dette kontaktnettet tar feil, sier han.
Han mener det blir vanskelig å ha gode debatter med rådgivere som opptrer på denne måten.
– Hanssen kom med en påstand, og så sier jeg at den er feil. Som svar sier han at det ikke er han som sier det, men kildene hans i departementet. Det går ikke an å argumentere mot det, fordi man vet ikke hvem kilden er, sier Lockert.
Les også: Eidsiva skrinlegger milliardprosjekt
– Kryper til korset
Han er også kritisk til at en tidligere statsråd opptrer på denne måten.
– Man kan tenke seg settingen på et slikt sted, med en tidligere statsråd som kommer med en slik påstand og viser til kilder i departementet. Da blir det fort at tilhørerne tenker at «hva kan lille meg gjøre her?», sier Lockert.
Han er imidlertid glad for Hanssens retrett og at eposten ble sendt til alle deltakerne.
– Det er flott at Hanssen går tilbake på det og på en måte kryper til korset. Men det er noe med arbeidsmetoden jeg ikke liker, sier han.
Les også: Tysk selskap får sertifikatmillioner etter småkraftkjøp
Avviser kritikken
Bjarne Håkon Hanssen avvsier kritikken fra Lockert.
– Synes du det er en god arbeidsform å vise til anonyme kilder internt i departementet, slik du her gjør?
– Ja, du kan si at det i en resarchsammenheng er helt naturlig at man bruker flere kilder og prøver å finne et bilde som ikke er offentlig. Det bør ikke være uvant for en journalist heller å bruke kilder for å prøve å finne ut av situasjonen i en sak, sier han til Teknisk Ukeblad.
– Men journalister har restriksjoner på dette området. Anonyme kilder skal ikke brukes i tide og utide, og det kan i en del sammenhenger fremstå som useriøst å hevde ting uten å ha kilder på det. Synes du ikke det blir veldig uangripelig å stå å hevde dette med anonyme kilder i en offentlig sammenheng?
– Jo da, men jeg mener at jeg var veldig tydelig på si at det gjenstår å se om dette stemmer. Og etter konferansen sendte jeg en mail til alle deltakerne der jeg skrev at nå var tilbakemeldingene fra systemene jeg var i kontakt med at det antakelig ikke stemmer at EUs tredje energimarkedspakke pålegger et slikt selskapsmessig og funksjonelt skille, sier Hanssen.
Les også: Haldenreaktoren får fornyet konsesjon
– Komplisert sak
– Det betyr vel da at du misforsto i første omgang?
– Nei, det gjør ikke det.
– Er det Olje- og energidepartementet som misforsto?
– Du kan si at opplysningene jeg fikk i første omgang, var feil.
– Da har du for dårlige kilder, da?
– Det kan man selvfølgelig si. Og så kan man si at det er en komplisert sak. Når man jobber med det i bredden, kan man få en annen oppfatning enn men tidligere har hatt.
– Vet kontaktene dine at de blir brukt som anonyme kilder?
– Ja, selvfølgelig. Bakgrunnssamtalen starter alltid med at grunnen til at jeg ringer er at jeg skal holde et foredrag, at jeg prøver å forstå saken, og at jeg har noen faktaspørsmål som jeg forsøker å få svar på. Jeg mener jeg opptrer veldig åpent og ryddig, sier Hanssen.
Les også: Mandag solgte de småkraftverket. Onsdag kom regjeringens sertifikat-millioner
– Ga ikke råd
– Lockert følte seg nærmest gjort litt liten av måten du opptrer på. Hva har du å si til det?
– Følelseslivet til Knut Lockert skal han få ha for seg selv. Jeg forsøker å være ryddig på denne typen spørsmål. Derfor refererte jeg til utgangspunktet for min analyse, at jeg forteller hvordan jeg opplever den politiske situasjonen rundt Reiten-utvalgets rapport. Jeg fortalte at jeg er usikker på hvorvidt det er et flertall på Stortinget for selskapsmessig og funksjonelt skille. Men på det tidspunktet var altså kunnskapsnivået mitt der at jeg sa at det var mye som tydet på at EUs tredje energimarkedspakke kommer til å kreve at man innfører et slik skille. Da jeg gikk tettere inn på det, noe jeg har gjort den siste uken, viste det seg å ikke stemme. Det har jeg da også sendt epost om til konferansedeltakerne.
– Blir det ikke problematisk at dine kunder skal betale i dyre dommer for råd, og så gir du dårlige råd?
– Jeg har ikke gitt noen råd, jeg har gitt en analyse, sier Hanssen.
Les også: Nå lønner det seg å pumpe vannet i høyden om sommeren for å bruke det om vinteren
– Må få lov å kommentere
– Er du enig med Lockert at det kan være problematisk at du opptrer slik som tidligere statsråd?
– Nei. Eivind Reiten er også tidligere statsråd.
– Men han står ikke og selger interne opplysninger fra departementet på denne måten?
– Det må være lov å kommentere og beskrive politiske beslutningsprosesser basert på det jeg er i stand til å finne ut nå. Så vil analysen min inneholde usikkerheter, og bygge på min beste analyse av kunnskapsgrunnlaget jeg har til enhver tid, sier Hanssen.
Les også:
Forskere har satt ny rekord for effektivitet i solceller
Dette betongbygget i Finnmark er fullstappet med Siemens' mest moderne teknologi