– Ja, nå skal vi til Hawaii, sier Alf Bjørseth til Teknisk Ukeblad.
Dyr strøm
Solindustribyggeren og Rec-gründeren forhandler nå om en 5 megawatts solpark på Hawaii. Selskapets hans Scatec utvikler, bygger og eier solcellekraftverk, og ser også på Mali.
– De har få energikilder og importerer diesel. De har blant de høyeste energiprisene i verden. Det gjelder også Hawaii. Ideelle steder for solenergi, sier Bjørseth.
Som 40 kjernekraftverk
Den globale solindustrien vokser nå så fort som det er mulig, ifølge Bjørseth.
Per i dag er det installert 39 GW, som «bare» tilsvarer rundt 40 kjernekraftverk. Men kapasiteten vokser svært fort.
– Sol kommer til å bli viktig på lang sikt. Når produksjonskapasiteten og markedet vokser med over hundre prosent per år vokser det så fort det kan vokse. Men vi startet på et lavt nivå, sier Bjørseth.
Han mener at solenergi er et betydelig bidrag i tilgangen på ny energi, selv om veksten hittil har vært subsidiert. Håpet er at dette også skal bli en av Norges viktigste bransjer.
Solar United
Den norske solindustrien samarbeider gjennom Solar United, et forskningssenter for miljøvennlig energi (FME) med 374 millioner statlige kroner i ryggen. Det er viktig å opprettholde konkurransekraften, mener Bjørseth.
Han understreker at norsk solindustri må være kostnadseffektiv.
– Solar United har fått rimelig bra betingelser. Midlene er tilgjengelige, så vi får håpe på forskning av god kvalitet, sier han.
Fra gass til panel
Solindustrien kan kutte hele den mest energikrevende delen av solcelleproduksjonen, tror Bjørseth. Mye energi går til produksjon av polysilisium, ingoter og wafere.
Man kan i stedet gå rett fra silisium i gassfase til solcellepaneler, mener han.
– Man kan gå rett fra gass til panel. Dette gjør man med det som kalles «epitaksiell vekst», en kjent teknologi fra halvlederindustrien. Det å koble silisium med andre materialer er en annen metode, også den kjent fra halvlederindustrien. Slik kan man redusere kostnader, sier han.
Ekstremt effektive solceller
Vi møter solgründeren under et energiseminar på Universitetet i Oslo. Fysikkprofessor Bengt Svensson har nettopp fortalt om forsøk med tinnoksid-solceller for å fange opp mer strøm.
De beste solcellene fanger i dag opp 22 prosent av solenergien. Svensson tror på 50–60 prosent i fremtiden.
– Det er 22 prosent som er det beste på markedet. For rent silisium er nok 28 prosent det teoretiske maksimum. Men ved å kombinere forskjellige materialer kan man øke dette, sier Bjørseth.
– Tror du 50–60 prosent er realistisk, som Svensson snakker om?
– Ja, det tror jeg. Det vil ta litt tid, men det er absolutt mulig.
– Må lagre energien
– Men med 50–60 prosent effektivitet så trenger verden knapt andre energikilder enn solen?
– Bortsett fra utfordringen at solenergi bare skapes når solen skinner. For å få energi 24 timer i døgnet må man kunne lagre energi. Når solenergi er stor blir det den neste utfordringen. Det vil også la seg gjøre.
– Så man bør være teknologioptimist?
– Det må man være.
Når det tar av
I sitt foredrag viser professor Bengt Svensson en graf som viser at solcellekapasiteten tar fullstendig av og går til himmels etter 2040, fra en studie av P. Zacharias i Mat. Sci. Forum. Både Svensson og Bjørseth er mer optimistiske enn det.
– Jeg tror det kommer mye før. Det er bare ikke praktisk mulig for noen industri å vokse mer enn hundre prosent hvert år, sier Bjørseth.
Tvil om kjernekraften etter Fukushima-ulykken og høy oljepris kan gi økte muligheter for alternativer som vind og sol, mener mange. Det vil være behov for alle energiformer, tror Scatecs styreformann og teknologidirektør.
– Trenger mer energi
– Det er veldig stor usikkerhet rundt kjernekraften. Noen land forbyr den, andre fortsetter. De vil også se på andre former for brensel. Men jeg ser ikke på noen av disse kildene som konkurrenter. Bare veksten i energiforbruket er nok til å ta all solenergi vi produserer i dag.
– Kan høye oljepriser gjøre solenergien enda mer konkurransedyktig?
– Den kan hjelpe til i områder hvor det er mye sol, og hvor energien genereres med importert diesel, sier han.
Les også: – Sol i mars like bra som sol i juni