Normalt er det laserskrivere som markedsføres som kontorskrivere. Men noen blekkmodeller har også en fot i dørsprekken til kontoret.
Disse plasserer seg et sted mellom forbrukerskrivere for dem med store behov, og skrivere som deles av flere på mindre kontorer.
HP Officejet Pro 8000 Enterprise
Med et så ambisiøst navn skulle vi tro dette var skriveren for Statoil og Nav, men i virkeligheten er den ikke større enn en litt voksen blekkskriver. Og den koster ikke mer enn rundt 1500 kroner.
Det som fremfor noe skiller den fra HPs andre blekkmodeller, er størrelsen på blekkpatronene. De er formidable, og det er litt av poenget. Skal den konkurrere med små laserskrivere må den være billig i innkjøp og drift, men helst uten å konkurrere ut forbrukermodellene.
Det har HP løst ved å gi den et skriverhode med lange dyserekker og lav oppløsning. 600 dpi er godt nok til vanlige dokumenter, men for lite til fotografer.
Vi ble ikke helt overbevist over kvaliteten på HPs drivere. Vi lastet ned en fra nettet som gjorde skriveren veldig treg. En ny driver, som HP sendte oss lenken til, ga derimot det ønskede resultat.
Et normalt Word-dokument på 20 sider gikk unna på rundt tre minutter, men over 30 sekunder var pauser. Det er likevel ganske bra for folk med moderate behov.
Det samme dokumentet ga feilmelding etter elleve sider når vi skrev ut tosidig. Ikke spesielt imponerende. I det hele tatt så det ut til å være noe rart med tosidigfunksjonen, fordi en del blå streker under webadresser ble plassert feil i det tunge dokumentet. Ikke bra.
Canon iX7000
Dette er en litt annen variant på temaet.
Canon iX7000 er en mye dyrere skriver til 3500 kroner, men så kan den også skrive ut i A3+, og den har to magasiner.
Her er det ikke noen kompromisser med oppløsningen: 4800 ganger 1200 dpi med 2 picolier blekkdråper holder lenge til fotografier. Dessuten har Canon en kjempesvær tank med klart blekk som brukes til å «grunne» vanlig kontorpapir slik at kvaliteten, spesielt på bilder, blir bedre.
Canons driver virket mye mer solid, og vi fikk ingen feil under utskrift. Men den tar sannelig lange pauser innimellom. Det er pussig at dobbeltsidige utskrifter bruker så fryktelig mye lengre tid enn enkeltsidige. Riktignok skal blekket tørke før sidene trekkes inn igjen, men drøysmålet ødelegger litt av poenget med dobbeltsidig utskrift.
Tidstap
En av forskjellene mellom blekk- og laserskrivere er at blekkvariantene av og til stopper for å rense skrivehodene. Både HP og Canon tok pauser for å rense, eventuelt vente på at temperaturen i skrivehodet skulle gå ned.
Dessuten tar de lange pauser når man skriver ut tosidig. Det trengs for at blekket skal tørke på den siden som er skrevet ut slik at det ikke blir striper på sidene. Slike tap kan være irriterende når man venter på utskriften.
Økonomi
Begge skriverne har et 250 arks magasin som står i stil med kapasiteten. Canon-skriveren har i tillegg et toppmatet magasin som kan brukes til fotoark og annet. HP-en kan fås med et ekstra magasin som tilleggsutstyr.
HP-skriveren er billigst både i innkjøp og drift. En sort blekkpatron koster 224 kroner og presterte 93,5 sider når vi skrev ut heldekkende sort fra Photoshop. Et vanlig dokument har ca. fem prosent dekkflate og det skulle gi i 1870 sider til 12 øre siden.
Mye dårligere enn reklamen lover, men mye bedre enn med vanlige blekkskrivere.
Canons patron rakk bare litt over fjerdeparten av utskriftene før den erklærte seg tom. Men så koster den bare 94 kroner. Det betyr 18 øre per side.
I begge skriverne rommer fargepatronene litt mindre blekk, men de koster også litt mindre. Farger er derfor bare litt dyrere å skrive ut.
Les også:
Dette er Norges 25 største nettsteder
Kvalitet
Begge skriverne har god nok kvalitet på kontordokumenter.
HPs oppløsning er nok på vanlig papir, selv om det er mulig å se at iX7000 skriver bedre.
På fotografier derimot, er forskjellen enorm.
HPs fotokvalitet kan sammenlignes med det en fargelaserskriver presterer. Ikke mye til albumet altså, og ikke noe å kaste bort blekk og fotopapir på. Faktisk ble bildene minst like gode på vanlig papir som fotopapir. Da er det noe helt annet med Canon-skriveren. Ikke bare kommer den høye oppløsningen til sin fulle rett, denne skriveren har også fem blekkpatroner hvor den ekstra sorte nettopp er beregnet på fotoutskrifter. Fotografiene blir utmerket og billigere enn med vanlige blekkskrivere.
Den skrev til og med ut fotografier på vanlig papir med overraskende god kvalitet.
Størrelse
Canon iX7000 er et svært beist og krever plass. Men så kan den også skrive ut i et format litt større enn A3. Det kan jo være nyttig av og til, og det er fint å kunne skrive ut fotografier i slike format.
HPs Officejet Pro, er ikke større enn en litt stor utgave av de skriverne vi er blitt kjent med, men så er den også begrenset til A4.
Les også: