OLJE OG GASS

Blir det slutt på fire uker fri i oljebransjen?

Petoro vil ha diskusjon om arbeidstidsordningen i norsk oljebransje. Industri Energi og Nito nekter.

Bilde: Øyvind Hagen/Statoil
26. feb. 2013 - 13:37

Oljemilliardene strømmer inn i statskassa. I dag la det statlige aksjeselskapet Petoro fram regnskapet som viser at netto kontantstrøm var 146,9 milliarder kroner i 2012.

Det er 15 prosent høyere enn året før og det nest beste resultatet noensinne.

Bedre skal det sannsynligvis bli ettersom både Barentshavet og nordområdene seiler opp som det neste store eventyret i norsk oljeindustri.

Petoro mener det likevel er ett skjær i sjøen som er verdt å legge merke til: De norske arbeidstidsordningene.

Vil ha diskusjon

Det er ingen hemmelighet at norske oljearbeidere har svært gode lønnsbetingelser og gode turnusordninger.

Tar man med i betraktningen at det investeres tungt i nye rigger for å øke produksjonen fra eksisterende felt, noe som kommer til å kreve 4000 nye folk med riktig kompetanse de neste to-tre årene, er spørsmålet om ordningene er for gode.

– Jeg ser to hovedområder som må adresseres: Det ene er optimal utnyttelse av kompetansen i eksisterende bemanning. Det andre er rekruttering og effektiv kompetansebygging hos nye riggansatte. Jeg oppfordrer partene i arbeidslivet til å sette seg sammen for å diskutere hva som må til for å møte bemanningsutfordringen. En slik diskusjon må sannsynligvis også omfatte arbeidstidsordninger, sier administrerende direktør Kjell Pedersen i Petoro.

For ordens skyld: Petoro vil ikke utdype overfor Teknisk Ukeblad hvilke arbeidstidsordninger de snakker om.

Les også: Så mye tjener norske oljearbeidere

I harnisk

Etter alle solemerker er det snakk om turnusordningen, som er to uker på og fire uker fri. Nestleder Frode Alfheim i Industri Energi er ikke interessert å diskutere en endring av den.

– Petoro har lenge vært opptatt av forlenget levetid og produksjon fra norske felt. Det er ting vi også har vært opptatt av, og vi deler mange av Petoros synspunkter. Men turnusordningen er vi veldig klar på. Det er ingen grunn til å gjøre om på den, fordi det er en ordning som er tilpasset de generelle arbeidstidsordningene på land. Ferdig med det. Det er andre måter å gjøre dette på, sier han.

 – Som hva da?

 – Vi har et aktivitetsnivå som presser alt av infrastruktur nå. Man er nødt til å gjøre hardere prioriteringer på dette i noen år fremover og holde tilbake på tildelingen av arealer. Det er en stor forskjell på å tildele fem og femti lisenser i Barentshavet. Vi er også nødt til å beholde kompetansen på rigg og hindre folk i å gå ut i tidlig pensjon. I tillegg må det være sterkt fokus på nyrekruttering og oppfølging av læreplasser for boring og boreteknikk. Alt dette er riktig medisin for å komme ut av dilemmaet, ikke en endring av arbeidstidsordning, sier han.

Les også: Disse fagene gir jobb i «oljå»

Viktig for sysselsettingen

Heller ikke Stig Lægreid, leder for Nito i privat sektor, er heller ikke interessert i å endre ordningen.

– Turnusordningen er et bærende element i bedriftens muligheter til å sysselsette fra hele landet. I tillegg er det en stor arbeidsbelastning å være ute. Når du er ute er du borte 24 timer fra hus og hjem, i motsetning til oss som sitter på kontor og kommer hjem hver dag, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det er ikke så mange år siden man gikk over fra to uker på og tre uker av til to uker på og fire uker av. Hvis den argumentasjonen ikke finnes lenger, kan vi se på det. Men det er ingen grunn til å tro at fagforeningene uten videre vil sette seg ned og gi fra seg de ordningene. Det er viktig at man opprettholder muligheten til å bo hvor som helst i landet og kunne jobbe på norsk sokkel, noe turnusordningen er svært viktig for, sier Lægreid.

Les også: 

Ingeniørmangel kan dempe subseaveksten

Høy utdanning lønner seg ikke alltid

Disse ingeniørene blir det mest behov for  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.