Norsk Industri er åpne for kjernekraft for å løse framtidig energimangel.
Kommunikasjonsdirektør i Norsk Industri, Finn Langeland, sier at kjernekraft kan bli nødvendig for at industrien i Norge skal være konkurransedyktig.
Thorium-tilhenger
Det mener også svensken Hans Blix.
Teknisk Ukeblad traff den tidligere atomvåpen og masseødleggelsesvåpenjegeren på Grand Hotel i Oslo denne uka.
- Jeg synes at satsing på kjernekraft og spesielt på thorium bør overveies, sier Hans Blix (79) til Teknisk Ukeblad.
Støtter Samseth
Han applauderer uttalelsen til den norske fysikkprofessoren og kjernekrafteksperten Jon Samseth, som sier at det bare er et spørsmål om tid før Norge får en omfattende kjernekraftproduksjon.
– Norge, som andre land, bør overveie hvordan de skal løse sine energibehov i framtiden. Dessuten tror jeg ikke at drivhuseffekten kan reduseres uten bruk av kjernekraft, sier Blix (79).
Les også:
Arbeider med sikkerhet
Han er med som konsulent i det amerikanske selskapet Thorium Power.
Blix arbeider med utfordringene rundt generell sikkerhet, avfallshåndtering og sikkerhet i forhold til terrorisme. Han mener det er en åpenbar fordel med thorium som energikilde i forhold til uran.
Mindre farlig avfall
-Fordelen er at thorium inneholder lite uran, bare 10-15 prosent i brenselet. Det resulterer i hele 80 prosent mindre plutonium enn ved bruk av vanlig uran. Derfor er det nesten umulig å utnytte avfallet fra thorium til våpenproduksjon. Man kan også blande inn plutonium i stedet for uran. På den måten brennes plutoniumet, man blir kvitt det, forklarer Blix.
I forhold til avfallshåndteringen ved bruk av thorium, er både radioaktivitet og volum på et lavere nivå enn utbrent uran.
-Ja, egentlig er avfallet den største fordelen i forhold til kjernekraft som energiform. Man må ta med i beregningen hvor mye CO2 som avgis fra både olje, gass og kullkraft. Dette problemet slipper man ved bruk av kjernekraft.
-Dessuten er det tre ganger så mye thorium som uran i jordskorpen. Det varer lenger som energikilde, sier Blix.
Samarbeider med russerne
Thorium Power innledet i april 2007 et samarbeid med det russiske, statseide selskapet Red Star.
Ifølge Blix har det amerikanske selskapet i lengre tid samarbeidet med russiske forskningsinstitusjoner om anvendelse av thorium.
– Det er naturlig med et slikt samarbeid. Nå testes thorium i en russisk forskningsreaktor, sier Blix.
– Tror du sikkerheten i russiske kjernekraftverk blir bedre gjennom samarbeidet med Thorium Power?
– Nei, jeg tror ikke sikkerheten i seg selv blir bedre, men avfallsproblemet blir mindre, svarer Blix.
– Når kan thorium anvendes kommersielt som en energikilde?
-Det er vanskelig å si. Kanskje kan russerne anvende thoriumbrenselet i testprosjekter i kommersielle reaktorer i løpet av 2010, sier Hans Blix.