IT

Blodfersk sivilingeniør vil revolusjonere amatørradioen

Radiofrelst: Jon Petter Skagmo har laget en radio som skal være mindre og billigere enn noen andre. Den kan brukes til veldig mye, som å kommunisere data med en satellitt.
Radiofrelst: Jon Petter Skagmo har laget en radio som skal være mindre og billigere enn noen andre. Den kan brukes til veldig mye, som å kommunisere data med en satellitt.
25. aug. 2013 - 20:11

Det nye radiodesignet begynte med modellfly for den tidligere NTNU-studenten Jon Petter Skagmo. Han hadde rett og slett ikke råd til å kjøpe en halvkilos radio til 20.000 kroner for å kommunisere langdistanse telemetridata med flyet.

Derfor bygget han en selv - til 2000 kroner i komponenter og med en vekt på 50 gram.

Nå skal Skagmos radio brukes som kommunikasjonsplattform i NTNUs nye studentsatellitt, som etter planen skal skytes opp neste år. Da er det bra med lav vekt.

Les også: Snart får vi 10 Gbit/s fra tv-kabelen

Infrarød måling

Satellitten kan ha en maksimal størrelse på 10x10x20 cm, og får ikke veie mer enn to kilo. Innen de begrensningene skal den inneholde mest mulig plass til nyttelasten. Satellitten vil ha to uavhengige radioer for å sikre kommunikasjon selv om én skulle svikte.

Studentene ved NTNU har tenkt å bruke satellitten til å teste ut et nytt prinsipp for infrarød måling av gravitasjonsbølger.

– Jeg har kjørt laboratorietester på radioen, og den har omtrent samme ytelse som den kommersielle varianten, selv om den er ti ganger tyngre og ti ganger mer kostbar, sier Skagmo.

Les også: Norsk verdensrekord i radiooverføring

Programvareradio

Skagmo forteller at han har bygget det meste av radiofunksjonaliteten som programvare, slik at radioen er svært fleksibel.

Her ligger også mye av hemmeligheten og han tror det kan bli butikk av dette.

– Elektronikken er billig, og jeg har ikke tenkt å ta mye over selvkost. Poenget for meg er å få designen spredt til så mange radioamatører som mulig. De fleste slike har ikke råd til å kjøpe tilsvarende utstyr på proffmarkedet.

Les også: Overfører 3 Gbps fra taklampa

Made in Trondheim

Skagmo tror ikke elektronikk-komponentene han har brukt er noe folk vil lodde sammen selv. De minste av dem er under en mm lange. Derfor har han snakket med folk på Institutt for elektronikk og telekommunikasjon ved NTNU. Der har de maskiner for overflatemontering og kan produsere mindre serier på noen hundre.

– I første omgang blir radiosettet NTNU-produsert, så får vi se hvordan dette utvikler seg. Jeg har først og fremst utviklet det fordi jeg er så opptatt av radioteknikk, men på grunn av de gode testresultatene tror jeg dette kan bli starten på noe nytt og spennende.

Les også: Slik kan du se gjennom vegger

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.