KRAFT

Boblebad ved Svartisen

BOBLEBAD: Fjorden ved Svartisen kraftverk holdes isfri ved hjelp av et nytt bobleanlegg.
BOBLEBAD: Fjorden ved Svartisen kraftverk holdes isfri ved hjelp av et nytt bobleanlegg. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
20. des. 2010 - 12:36
Vis mer

MELØY: Tvers over fjorden går en stripe med bobler, som om noen har bygget en kjempejacuzzi for riktig å nyte den spektakulære utsikten opp mot en av Svartisens armer. Men minusgradene gjør det ikke fristende å hoppe uti.

Så er det heller ikke noe gigantisk boblebad, men et bobleanlegg som skal hindre at fjorden fryser til utenfor Svartisen kraftverk. 130 kubikkmeter ferskvann i sekundet skal renne gjennom kraftverket og ut i fjorden når begge aggregatene går for fullt. Så mye ferskvann ville gjort at fjorden fryser til, noe som er negativt for båttrafikken og fiskeindustrien.



Kompensasjon

Statkraft har inngått en avtale med Meløy kommune, hvor kraftverket ligger, om at Statkraft skal kompensere for ulempene ved at ferskvann slippes ut i fjorden. Statkrafts løsning har vært å legge to ca. 400 meter lange rør, hvert med en diameter på 30 cm, på tvers av hele fjorden. Gjennom rørene pumpes til sammen 225 kubikkmeter luft per minutt, med et overtrykk på 1,6 bar.

Luften slippes ut gjennom 1980 dyser jevnt fordelt over hele boblerørenes lengde. Boblene gjør at ferskvannet som samler seg på overflaten blander seg med saltvannet under. Det gjør at fjorden ikke fryser til.

Prosjektleder Rune Mortensen fra Kaeser Kompressorer AS viser fram Statkrafts nye bobleanlegg ved Svartisen.
PUMPER LUFT: Prosjektleder Rune Mortensen i Kaeser Kompressorer AS viser fram sitt nye bobleanlegg. Øyvind Lie

Mer ferskvann

Bobleanlegget ligger 200 meter fra utsiktspunktet mot Svartisen, som lyser blått i det nølende vinterdagslyset. På samme sted lå det også tidligere et bobleanlegg som ble installert i 2002. Det hadde en leveringsmengde på 120 kubikkmeter luft per minutt.

Når Statkraft utvider Svartisen kraftverk med et nytt aggregat, vil mengden ferskvann ut i fjorden ved maksimal produksjon øke med ca. 50 prosent. Dette medførte at bobleanleggets kapasitet måtte økes.

Først ble det vurdert å utvide det gamle anlegget. Men etter en totalvurdering av prosjektet ble det besluttet å bytte ut det gamle bobleanlegget, forteller prosjektleder Rune Mortensen fra Kaeser Kompressorer AS, mens han viser Teknisk Ukeblad rundt i det nye bobleanlegget.



Effektivisering

Boblerøret i det gamle anlegget lå på 20 meters vanndybde, noe som gjorde at luften måtte pumpes ut med ca. 2,5 bar overtrykk. Ved å legge de nye boblerørene på 15 meters dyp og øke rørtverrsnittet, kunne trykket i det nye anlegget senkes med ca. 1 bar. Dette ga en betydelig energieffektivisering og åpnet muligheten for å benytte energieffektive rotasjonsblåsere istedenfor skruekompressorteknologi, forteller Mortensen.

Luften presses gjennom røret av opp til 10 sett rotasjonsblåsere, avhengig av hvor mye bobler som trengs for å holde fjorden isfri. Det nye bobleanlegget har et effektopptak på i underkant av 800 kW når det går for fullt.

Bobleanlegg Svartisen kraftverkBobleledning Holandsfjorden
BOBLEANLEGGET: Rørene holdes nede av et stort antall betonglodd på opptil 13 tonn hver. De holdes på plass av 18 mm tykt kullfibertau som har en bruddstyrke på 35 tonn. Totalt gikk det med om lag 8.000 meter tau for å feste røret. På det dypeste er fjorden 129 meter der boblerøret ligger. Illustrasjon, Statkraft

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Ferdig i høst

Fjerning av det gamle bobleanlegget og byggingen av det nye anlegget startet i april, og ble ferdigstilt til 1. november. Den samlede kostnaden for boblerør og rotasjonsblåsere inkludert bygg er i overkant av 20 millioner kroner. Anlegget ble levert i tide og innenfor kostnadsrammen.

Bobleanlegget har et automatisk styresystem som også er forberedt for å kunne fjernstyres og overvåkes fra Statkrafts driftssentral.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.