Ei bombe som ble laget for å slippes fra fly.
Med rakettmotor og andre tilpasninger kan den skytes ut fra bakken og nå dype mål vanlig artilleri ikke får tak i.
Produktet heter Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) og tas fram av Boeing og Saab i samarbeid.
Testfyring i februar
Systemet baserer seg på gjenbruk av velprøvde komponenter.
Her kombineres den første versjonen av SDB (GBU-39) med motoren fra en M26 artillerirakett.
Glidebomba GBU-39 veier originalt 250 pund (113 kg) og ble lansert av Boeing for ti år siden som en del av en ny generasjon mindre bomber med stor rekkevidde og presisjon.
I februar ble den første testskytingen gjennomført på det 3 300 kvadratkilometer store rakettskytefeltet til FMV (svenskenes motsats til norske Flo) i Vidsel i Nord-Sverige.
Testingen handlet om å verifisere at bomba tåler å bli skutt opp og at den etter separasjon oppfører seg i lufta akkurat som en SDB som er blitt sluppet fra et fly.
– Rakettmotoren i testen var levert av Nammo, forteller Saab i denne pressemeldingen.
For noen måneder siden var det norske forsvaret på samme skytefelt og testet det nye Humvee-monterte Nasams-luftvernet.
Les også: Her sprenges en norsk panservogn
Flyr 150 km
GLSDB kan skyte i hvilken som helst retning, 360 grader, med en rekkevidde på 150 kilometer med opp til én meters nøyaktighet.
Dessuten kan disse bevingede bombene treffe mål som ballistiske missiler eller granater ikke kan nå, og vil ikke minst være en verdifull kapasitet der man mangler luftherredømme.
Det sistnevnte kommer godt fram i den Boeing-produserte videoen nederst i artikkelen.
– Vi er stolte av å utvide vårt allerede suksessfulle samarbeid med Boeing til et nytt teknologiområde - presisjonsvåpen. Sammen kan vi nå tilby et nytt og enestående produkt, sier Görgen Johansson som leder Dynamics-avdelingen i Saab.
Denne samarbeidsavtalen ble inngått i august 2014.
I desember 2013 ble det klart at Saab skal bistå Boeing i deres bidrag i den amerikanske T-X-programmet. Her er det snakk om å utvikle et nytt treningsfly til erstatning for dagens T-38.
Boeing understreker at de og Saab utfyller hverandre veldig godt og raskt og kostnadseffektivt nå kan tilby GLSDB til eksisterende og nye brukere av rakettartilleri.
Les også: Robotiserte krigs-baller kan bli USAs nye angrepsvåpen
Ble brukt i sju år i Norge
Norge kan utmerket godt være en slik kunde.
Multiple Launch Rocket System (MLRS/M270) har nemlig også vært en del av den norske hærens inventar, og kan gjøre comeback etter ti år i møllpose.
Rakettartilleriet ble anskaffet i 1998, men fordi det kun ble kjøpt inn klaseammunisjon som senere ble forbudt, ble systemet allerede i 2005 satt på lager i Bjerkvik. Der står det fortsatt.
Ifølge marsnummeret til F (Forsvarets forum) vurderes det nå å hente fram igjen og oppgradere MLRS som supplement til rørartilleri, men selvsagt med nyutviklet og langtrekkende ammunisjon som ikke bryter med klasevåpenkonvensjonen.
Ombygde raketter som GLSDB kan dermed være et alternativ.
F skriver at det faktisk ble bestilt opphugging av det norske MLRS for et år siden, men at dette ble omgjort som følge av at det norsk-svenske artillerisamarbeidet Archer havarerte.
Det siste bidrar også til at de 45 år gamle M109-skytsene ennå ikke er dimittert.
Les også:
Forsvaret henter ut 100 beltevogner fra fjellet og gjør dem nye