OLJE OG GASS

Borten Moe avviser EUs offshoreregler

Norge har et bedre regelverk selv, hevder han.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe er uenig med Bellona.
Olje- og energiminister Ola Borten Moe er uenig med Bellona. Bilde: Øyvind Lie
5. mars 2013 - 12:10

Ola Borten Moe (Sp) mener fortsatt at EUs nye regler for offshoresikkerhet ikke er relevante for Norge.

– Det er utenfor både det saklige virkeområdet og det geografiske virkeområdet, sier Borten Moe om regjeringens syn på at offshorereglene ikke skal omfattes av EØS-avtalen.

– Jeg har inntrykk at de gjerne vil ha oss med, men vi har vært tydelige på vår beslutning og konklusjon og har formidlet det, sier han på besøk i Brussel tirsdag.

Les også: BP risikerer å måtte betale den høyeste erstatningen i historien

Uenig med Bellona

Bellona-leder Frederic Hauge har sagt han føler seg sikker på at «det nye direktivet vil bli implementert i Norge gjennom vår tilknytning til EØS». Bellona mener resultatet vil bidra til å styrke norsk regelverk, noe Borten Moe ikke er enig i.

– Det er veldig interessant at Bellona i dette tilfellet jobber aktivt for å senke sikkerhetsnivået på norsk sokkel, kommenterer han.

– Dette er spørsmål som vi har jobbet aktivt med i over 40 år, og vi mener norsk sokkel representerer noe av det aller beste man finner i verden på miljø og sikkerhet offshore, sier ministeren og frykter ikke reaksjonene fra Brussel.

Skjerping

Det er Deepwater Horizon-ulykken i Mexicogolfen i 2010 som har fått EU til å stramme inn reglene. De er klare til avstemning og vedtak blant de 27 medlemslandene og EU-parlamentet i løpet av de neste månedene.

De innebærer blant annet omfattende økonomisk ansvar for alle operatører og at konsesjonsreglene strammes inn. Selskaper må også melde inn beredskapsplaner før de kan drive leteboring eller utvinning.

– Vi stiller oss positive til at EU skjerper reglene, og derfor har vi sagt at vi stiller vår ekspertise til rådighet slik at regelverket blir best mulig. Vi har felles interesse av å øke sikkerhetsnivået overalt offshore, sier Borten Moe.

Les også:

Statoil tester trådløse detektorer

Roboter kan redde norsk industri

Statoil kutter til sammen 1.000 stillinger  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.