KRAFT

Borten Moe truer britene med å si nei til englandskabelen

Kabelen kan bli ulønnsom, advarer energiministeren.

Kabelen til Storbritannia kan bli droppet fordi Norge ikke får delta i det britiske kapasitetsmarkedet.
Kabelen til Storbritannia kan bli droppet fordi Norge ikke får delta i det britiske kapasitetsmarkedet. Bilde: Nexans
Øyvind LieØyvind LieJournalist
6. aug. 2013 - 08:24
Vis mer

«Dear Ed», innleder energiminister Ola Borten Moe sitt brev til Storbritannias energiminister Edward Davey.  Men det blir fort slutt på høflighetsfrasene.

Bakgrunnen er kraftkabelen på 1400 MW som Statnett ønsker å bygge til England i samarbeid med National Grid. 

Lønnsomheten til prosjektet er nå truet fordi britene i likhet med tyskerne og andre europeiske land innfører såkalte kapasitetsmarkeder hvor kraftprodusentene får penger for å ha kraftverk i beredskap i tilfelle kortsiktig knapphet på strøm.

En av årsakene til risikoen for strømmangel er den voldsomme utbyggingen av lite fleksibel energi, som vindkraft.

Pristoppene forsvinner

For at kablene skal bli lønnsomme, er det en forutsetning at det er lengre perioder med relativt store prisforskjeller mellom de to landene som knyttes sammen.

Et kapasitetsmarked kan imidlertid «barbere bort» de mest ekstreme pristoppene, noe som vil gjøre kabelinvesteringen mindre lønnsom.

Derfor har Statnett det siste året jobbet hardt for at kraft levert via kabler skal få være med i kapasitetsmarkedet.

Sammen med National Grid har de også forsøkt å lage en modell for hvordan dette skulle gjøres i praksis.

Men den 1. juli informerte Storbritannia Norge om at utenlandskablene ikke får være med i det britiske kapasitetsmarkedet.

Les også: EU-byrå kan pålegge Norge å betale for europeiske kraftkabler

Skylder på EU

Etter diskusjoner med EU-kommisjonen har Storbritannia nemlig konkludert med at modellen ikke var tilstrekkelig godt tilpasset kravene som stilles av EU for handel med kraft over landegrensene i Europa, skriver Davey i brevet til Borten Moe, et brev Teknisk Ukeblad har sett.

Derfor vil kun britiske kraftverk kunne delta i kapasitetsmarkedet som trer i kraft i 2014.

«Men vi vil fortsette å arbeide for å kartlegge om en løsning kan bli funnet som vil tillate at produksjonskapasitet via kabler kan delta i kapasitetsmarkedet i kommende auksjoner», skriver Davey.

Han understreker samtidig at Storbritannia ønsker at det skal bli lønnsomt å bygge flere kraftkabler, men påpeker at kabelen mellom Storbritannia og England ifølge det britiske energidepartementets beregninger vil bli lønnsom selv uten å være med i kapasitetsmarkedet.

Les også: Statnetts kabler øker strømprisen

– Uheldig for lønnsomheten

Denne lønnsomheten tror ikke Ola Borten Moe på.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

«Jeg vil analysere kapasitetsmarkedsordningen grundigere, men jeg kan ikke legge skjul på at om kablene utelukkes fra markedet, vil det komplisere behandlingen av konsesjonssøknaden for kabelen mellom England og Norge. Jeg frykter at en slik utelukkelse vil være uheldig for lønnsomheten til kabelprosjektet», skriver han i sitt svarbrev til Davey, som Teknisk Ukeblad har sett.

I sin konsesjonsbehandling skal OED vurdere om prosjektet er samfunnsøkonomisk lønnsomt. Hvis det ikke er det, får det ikke konsesjon.

Borten Moe ber britene om en avgjørelse i spørsmålet om kapasitetsmarkeder for kabler så tidlig som mulig i høst, slik at han kan behandle Statnetts søknad.

Olje- og energidepartementet ønsker ikke å svare på spørsmål fra Teknisk Ukeblad om saken.

– Advarer mot diskriminering

Konserndirektør Bente Hagem i Statnett mener det er viktig at kabelprosjektet får være med i britenes kapasitetsmarked, og mener det vil være prinsipielt feil å diskriminere mellom internasjonale aktører og hjemmemarkedsaktører.

– Dette er lønnsomme prosjekter, men det er viktig at vi får delta, fordi det betyr mye for økonomien i prosjektet, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Hagem ønsker ikke å spekulere på om kablene ville bli lønnsomme også selv om de ikke får delta i kapasitetsmarkedet, slik britene mener.  

– Nå har vi fått en invitasjon til å utrede muligheten for å delta i kapasitetsmarkedet i den neste perioden, sammen med britiske myndigheter. Det ser vi svært positivt på, og det er dette vi jobber med nå. Vi ser på ulike modeller, og har god tro på å finne løsninger som er forenelige med EU-regelverket, sier Hagem.

Konserndirektøren tror saken løser seg i tide til den andre auksjonsrunden, som etter planen skal finne sted i løpet av 2015.

Les også:

Danmark er helt avhengig av strømimport  

Statnett velger korteste vei til Tyskland

Du risikerer å betale for svensk vind  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.