1. januar 2013 innføres obligatorisk uavhengig kontroll på byggeplasser i Norge.
Administrerende direktør ved Sintef NBL (Norges branntekniske laboratorium) Atle William Heskestad, er kritisk til at kontrollen ikke omfatter detaljprosjektering og utførelse innen passiv brannsikring.
– Manglende utførelse av de bygningstekniske branndetaljene øker storbrannpotensialet, fordi dette er tiltak som skal forhindre at brann i en del av bygningen blir en storbrann, sier Heskestad, som er dr. ing. med en avhandling om brannprøvningsmetoder for regulering av brannsikkerhet.
Brannsikring: – De fleste norske bygg er ulovlige
Falsk sikkerhet
Heskestad sier at storbranner heldigvis er sjeldne, men når de først skjer, viser gjerne granskningen – dersom den blir gjort – at storbrannen skyldes manglende utførelse av bygningstekniske branndetaljer, det vil si brannmotstand i brannteknisk oppdeling og bærende konstruksjoner.
– Myndighetene må ha samme prinsipper på å forebygge storbrannfaren i boliger som de har på å forhindre terrorhandlinger. Storbranner krever forebygging fordi brannberedskap ikke er en adekvat beskyttelse mot storbranner. Hvis vi aksepterer storbrannpotensialet, må reglene skrives om, slik at de ikke blir konkurransehemmende for dem som følger dem.
Lærer ikke av branner
Heskestad trekker frem rekkehus som et eksempel på et storbrannpotensial allmenheten ikke ønsker å forholde seg til.
– De fleste rekkehus er utført med brannteknisk oppdeling av typen «branncellebegrensende konstruksjoner», det vil si at de ikke er designet for å stoppe brannen, kun for å forsinke den nok tid til at rømning kan gjennomføres. Dermed er rekkehus i utgangspunktet indirekte designet for full nedbrenning om det starter brann i en boenhet. Jeg tviler på at dette harmonerer med den allmenne oppfatning av brannsikkerhet.
– 41 prosent av boligbrannene i perioden 2004–2008 hadde ukjent årsak. Hvordan tolker du disse tallene?
– Dessverre har vi i Norge nærmest sluttet å granske branner. Manglende granskninger gjør at vi ikke vet nok om hvorfor det brenner, hvorfor noen branner blir store mens andre blir små. Vi har lave ambisjoner knyttet til å redusere storbrannpotensial og hindre tap av materielle verdier.
Les også: Dette gjør du når det brenner i tunnelen
Tar ikke stilling
Birgit Herø, seniorrådgiver i Gjensidige, ønsker ikke å ta stilling til om det er ulovlig å bygge uten detaljprosjektering.
– Som forsikrer kommer vi inn først i etterkant av byggeprosessen. Da gjøres en risikovurdering av bygget som underlag for premiefastsettingen. Utover dette blir prosjekterings- og byggeprosessen en sak mellom utbygger, kommune og eier, sier Herø.
I mars i år sendte ekspert på brannsikring, Arne Leknes, en bekymringsmelding til Kommunal- og regionaldepartementet der han stilte seg undrende til hvorfor DiBK vil kontrollere brannkonsept, men ikke detaljprosjektering og utførelse.
Avdelingsdirektør Ole Molnes svarer tre måneder senere at myndighetene ikke vil innføre uavhengig obligatorisk kontroll av detaljprosjektering fordi det angivelig er meget ressurskrevende, og fordi byggenæringen skal ha sprikende oppfatninger om nødvendigheten av en slik kontroll.
Molnes hevder videre at detaljprosjekteringen ikke er like viktig som brannkonseptet, fordi «feil i detaljprosjekteringen og utførelsen er lettere å rette opp, om de blir avdekket. »
For øvrig henviser Molnes til at kommunene har anledning til uavhengig kontroll av detaljprosjektering og utførelse «der de mener det er nødvendig»
Les også:
Omdiskutert rekordbygg brant ned
Moderne hus tar livet av vedovnene