OLJE OG GASS

Brasil kan gi Norge flere oljeingeniører

Brasil skal utdanne 5000 studenter innen energi. Mange av dem kan komme til Norge.

26. apr. 2012 - 15:30
Vis mer

Norsk industri skriker etter flere ingeniører. Det gjør også Brasil.

Landet er i ferd med å bygge seg opp som en storstilt oljenasjon, med gigantiske presalt-funn som nå skal settes i produksjon.

Grenseløs

Derfor har brasilianske myndigheter iverksatt et program kalt «Science with­out borders» – eller vitenskap uten grenser.

Mellom 2012 og 2017 skal det statlige brasilianske oljeselskapet Petrobras tildele 2754 bachelorgradstipender og 1901 doktorgradstipender.

Ytterligere 345 stipender skal gå til studenter som ønsker å fullføre et fire­årig doktorgradstudium utenlands. Brasil regner med å spytte inn to milliarder dollar, tilsvarende over 11 milliarder kroner, i utdanningsprogrammet.

Les også: - Oljekonsulentene skaper en grådighetskultur

Trenger samlet strategi

Den norske olje- og gassorganisasjonen Intsok mener Norge bør være mer offensive for å sikre seg kunnskapen fra de 5000 studentene.

– Vi må ha en samlet strategi for å få brasilianske studenter til Norge, sier Intsok-direktør Gulbrand Wangen til Teknisk Ukeblad.

Intsok mener de kan mobilisere industrien.

– Hvis ikke vil studentene havne i andre land. Et stort problem er at stipendene fra Brasil er for små til å leve av i Norge. Derfor må industrien mobiliseres til et nasjonalt program, men da må en også lage et program som er attraktivt for industrien å delta på, sier Wangen.

NHO: Norge bør fri til latino-ingeniører

Article618_Image2049.jpg 

Må gjøre oss kjent

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Kyrre Lekve, mener Norge er attraktivt for utenlandsstudenter.

– Norge er det eneste landet i Europa som tilbyr gratis studier til studenter utenfor EØS. Men til syvende og sist er det kvaliteten vi kan tilby som avgjør om de kommer hit. Hvis industrien kan være med på å mobilisere innholdet i faget, kan vi tilby noe bra. Vi må også bli flinkere til å vise hva vi har å tilby, og gjøre Norge til et attraktivt sted å studere, sier Lekve.

Stoltenberg: – Jeg vet ikke hva vi skal leve av etter oljen

– Norge kan dra nytte

Leverandørselskapet FMC Technologies mener Norge ville ha klare fordeler av å hospitere de brasilianske studentene.

– Det vil være fordelaktig for dem å hospitere i norske bedrifter for å dra nytte av erfaringene vi har gjort både på norsk sokkel og internasjonalt. Det vil gjøre dem i stand til å bidra med ny kunnskap som vil gjøre det mulig å løse utfordringene i Brasil. Samtidig kan dette bidra til at norsk teknologi og norske selskaper får en sterkere posisjon i Brasil. Vi vil se positivt på en henvendelse om hospitering, sier kommunikasjonssjef i FMC Technologies, Lars Ole Bjørnsrud.

Statoil sier de er involvert og opptatt av talentmarkedet i Brasil, og ser behovet for utvikling av kompetanse.

– Når det gjelder denne konkrete saken, kan vi ikke svare forpliktende uten at dette er diskutert med Petrobras, skriver HR-direktør for rekruttering og profilering i Statoil, Tone Rognstad i en e-post.

Les også: Ingeniører må kjøre taxi

Statoil har fått 6.273 søkere til 320 sommerjobber

Utenlandske ingeniører redder industriveksten

Vil slette ingeniørenes studiegjeld 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.