RIO DE JANEIRO: Minister for olje, gass og fornybar energi, Marco Antonio Almeida, sier at Brasil vil trenge internasjonal hjelp til å gjennomføre de enorme oljeutvinningsplanene landet har for pre-salt området.
– Det er store utfordringer med å drive utvinning i slike forhold, sa Almeida under et forskningsseminar i regi av Forskningsrådet i Norge i Rio de Janeiro torsdag.
Kapasitetsmangel
Brasilianerne er ivrige på å utvinne reservene fra pre-salt området, som er estimert å inneholde rundt 50 milliarder fat oljeekvivalenter.
Samtidig er det mangel på kapasitet og teknologi til å kunne utvinne oljen, som ligger under store saltlag. Landet mangler en leverandørindustri som kan levere utstyr for produksjon og utbygging av oljefeltene.
– Det er en stor utfordring for Brasil å bygge opp en industri rundt olje- og gassaktivitetene, og forskning og utvikling er svært viktig for å kunn gjennomføre planene, sa Almeida.
Kronprinsen åpnet Peregrino-feltet
Mindre fakling
Ifølge ministeren er Brasil svært interessert i norsk teknologi og service som ikke er tilgjengelig i Brasil, kunnskapsutveksling innen regulatorisk rammeverk og reduksjon av gassutslipp.
– Vi er svært interessert i å redusere brenningen av gass, slik dere har gjort i Norge. I dag brenner vi av mesteparten av gassen, og det ønsker vi å gjøre noe med, sa Almeida.
Brasiliansk speed-dating på Nor-Shipping
Lokalt innhold
Brasil har enorme planer for olje- og gassindustrien, og ønsker å doble oljeproduksjonen i løpet av få år.
Det statlig eide selskapet Petrobras har planer om å investere 224 milliarder dollar de neste fem årene, hvorav 91 prosent skal brukes i Brasil.
Landet har strenge krav til lokalt innhold, varierende mellom 55 og 65 prosent.
Internasjonalisering
Norske representanter for forskningsinstitutter og selskaper var også til stede under seminaret, for å presentere sin ekspertise.
President i forskningsinstituttet IRIS, Anna Aabø, påpekte at norsk leverandørindustri også har et internasjonalt fokus.
– Hvis man bare fokuserer på hjemmemarkedet, vil man begrense seg. Teknologieksport er den nest største eksportindustrien i Norge i dag, sa Aabø.
Det vil inngås flere samarbeidsavtaler mellom norske og brasilianske forskningsorganer i løpet av denne uken, som følge av en større norsk delegasjons visitt til Rio de Janeiro. Avtalene er foreløpig i forhandlingsstadium.