Miljøminister Erik Solheim vil premiere de byene som gjør mest for miljøet.
– Vi bør bort fra generell snillisme og utvikle et opplegg som premierer dem som gjør mye, sa Solheim da han tirsdag møtte representanter for landets 12 største byer pluss Bærum kommune for å signere en forpliktende intensjonsavtale om å skape framtidens byer – byer med reduserte klimagassutslipp og bedre bymiljø.
De 12 byene er Oslo, Drammen, Sarpsborg, Fredrikstad, Porsgrunn, Skien, Kristiansand, Sandnes, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø.
Fire satsingsområder
Byene har i forkant av møtet lansert en rekke forslag til tiltak og planer for hva de vil gjøre. Og staten har på sin side skriftlig gitt hver by tilbakemeldinger.
Prosessen har så langt resultert i enighet om at det skal satses på fire hovedområder: Klimagassutslippene fra veitransport, stasjonær energibruk, forbruk og avfall i byområdene skal reduseres. I Tromsø har man blant annet vedtatt å bygge et nytt forbrenningsanlegg for avfall, som skal gi varme til frosne nordlendinger.
– Tromsø og Nord-Norge for øvrig har jo tidligere kjørt søppelet sitt til Sverige i stor utstrekning, og det sier seg jo selv at dette dermed er et klimatiltak som vil spare miljøet for store utslipp fra transportsektoren. I tillegg vil forhåpentligvis interkommunalt samarbeid gjøre et slikt stort forbrenningsanlegg lønnsomt på sikt, sier ordfører Arild Hausberg (Ap) til TU.no.
Pengedryss
Hver av byene får en halv million kroner fra miljøvernministeren for å komme i gang med å konkretisere handlingsplanene sine. Dette mener Hausberg er på høy tid.
– Ja, og vi ser jo også for oss et samarbeid med regjeringen om å få gjort noe med rushtidsproblematikken og mangelen på kollektivsatsing, i tillegg til å få bygget flere gang- og sykkelveier. Hvis man skal fortsette å plage folk med drivstoffavgifter og slike ting, er det viktig at de ser at man får noe igjen for alle avgiftene, sier han.
For øvrig skal Tromsø se nærmere på energiøkonomisering både i nye og gamle bygg. Byen skal også utrede hva som skal til for å få faset ut alle oljefyrer i offentlige og private bygg.
Skal konkretiseres
Miljøvernminister Solheim har nettopp besøkt Australia, og innledet framtidsmøtet med å fortelle om de store utfordringene dette landet står overfor etter å ha blitt rammet av den tøffeste tørkeperioden siden systematiske målinger tok til for 150 år siden.
– Vi vet at temperaturen på kloden vil stige de kommende årene. Afrika, India og Australia vil bli hardere rammet enn Norge, men også vi er nødt til å treffe tiltak nå, sa Solheim.
Neste post på "Framtidens byer"-programmet er et oppstartsmøte i Oslo i slutten av august der staten og byene skal stake ut den praktiske vei for satsingen.
Samarbeidsprosjektet skal ledes av et årlig politisk toppmøte med statsråder, ordførere, byrådsledere og politisk ledelse i KS.