Asus er blant produsentene som hevdet seg best i den første runden med nettbrett, etter vår mening.
Deres Eee Pad Transformer var et godt alternativ til Apples iPad om du heller ville ha Android enn iOS.
Solid oppgradering
Nå har taiwanerne lansert oppfølgeren til Transformer, kalt Transformer Prime. Og forbedringene er mange.
Prosessoren er blant annet oppgradert fra Nvidias Tegra 2 til Tegra 3, skjermen fra IPS til det Asus kaller Super IPS+, kameraet fra fem til åtte megapiksler og vekten er redusert med rundt 100 gram.
Bakfra minner Transformer Prime en hel del om Asus’ lekre ultrabook-satsing UX31, med aluminium børstet i et sirkulært mønster og en utstanset Asus-logo i midten.
Foran er det lite annet enn en diskret Asus-logo og et litt annet skjermformat som skiller Prime fra iPad og andre brett – en blank svart ramme rundt skjermen og en liten åpning til frontkameraet utgjør designet.
Lettbrett
Som nevnt er vekten redusert med snaut 100 gram fra forrige versjon. Prime veier 586 gram, mot 565 gram for Samsung Galaxy Tab 10.1, 598 gram for Sony Tablet S og 650 gram for tredjegenerasjons iPad.
Tykkelsen er også bare 8,3 millimeter, så Transformer Prime kvalifiserer definitivt til betegnelsen tynn og lett.
Brettet føles både solid og lett, og den børstede aluminiumen gjør at det ligger godt i hendene. Den blanke skjermen er naturligvis en fingermerkemagnet uten like, men baksiden er i det minste svært fingermerkeresistent.
Av andre ytre funksjoner finner vi låseknappen til venstre oppå brettet i landskapsmodus, volumtaster og microHDMI-port på venstresiden og hodetelefonport på høyresiden (altså under brettet om du holder det i portrettmodus).
Laderporten er proprietær, og den samme som brukes til å koble sammen Prime med det som gir brettet Transformer-navnet, nemlig tastaturtilbehøret du kan velge å kjøpe med.
Les også: Slik er Acers superbrett
TEST: Nye iPad - For en skjerm!
TEST: Nye Apple TV - Det fremste iPad-tilbehøret
Hybrid
Dette tilfører tastatur med fysiske taster, én USB-port og SD-kortleser, og gjør nærmest Transformer Prime til en fullverdig bærbar PC med Android.
I tillegg inneholder tastaturet et eget batteri på 22 Wh som tilnærmet dobler batterikapasiteten (selve brettet har 25 Wh), og som lader brettet når det er tilkoblet.
Med tastaturet tilkoblet oppgir Asus opptil 18 timer batterilevetid, noe som bør holde for alle og enhver.
Uheldigvis er koblingen mellom skjermen og tastaturdockingen noe hengslete. Skjermen er rett og slett litt for tung til at leddet virker spesielt solid, og det er lite som skal til før skjermen rett og slett velter hele maskinen.
Dockingen i seg selv veier 537 gram, så til sammen veier de omtrent det samme som en gjennomsnittlig netbook.
Middelmådig tastatur
Tastaturet er heller ikke av ypperste sort. Tastene er rett og slett litt for små og litt for flate, selv til å være på en 10-tommer, og vi bruker lang tid på å venne oss til å skrive på det.
Input-responsen er imidlertid økt betraktelig fra den opprinnelige Transformeren, som kom med en tidligere Android-utgave som tydelig ikke var helt optimert for bruk med tastatur.
Pekeplata virker også litt “unødvendig”, da det fortsatt er mye mer behagelig å navigere i Android ved hjelp av touchskjermen.
God skjerm
Skjermen har solid Gorilla-glass og en oppløsning på 1280x800. Det virker unektelig litt lite etter at nye iPad satte standarden med 2048x1536, men faktum er uansett at Transformer Prime har en svært god skjerm.
Den maksimale lysstyrken er nærmest blendende (men fordrer at du aktiverer “Outdoor”-modus, som riktignok dreper en del kontrast i de lyseste delene av bildet), den har spretne farger og knallbra sortnivå.
Innsynsvinklene er også svært gode, men det blanke belegget gjør naturligvis at Prime har et visst problem med refleksjoner. Det hadde imidlertid vært større om lysstyrken hadde vært lavere.
Les også: Dette er vårens heteste mobilnyhet
Kjempeytelse
Vi skal ikke mene så mye for eller mot Android – Prime leveres med Ice Cream Sandwich, altså nyeste versjon - men faktum er uansett at den firekjernede Tegra 3-brikken med tilhørende firekjernet grafikk har svært få problemer med å drive herligheten.
Alt skjer umiddelbart, og Android har vel sjelden fremstått så responsivt som her.
Ytelsesmessig spilles 1080P-video av fullstendig uten problemer, og Tegra 3-brikken har også null problemer med spill. Vi prøvde oss både på pinball, førstepersonsskytere (som riktignok ikke er spesielt enkelt på touchskjerm) og annet gøy, og alt fløt upåklagelig.
Quadrant-testen til Android viser også at maskinkraften har økt betraktelig fra den første Transformer-en, med 3961 mot 1757. Den HTML5-baserte Peacekeeper-testen gir oss 323, riktignok et stykke bak 368 på nye iPad (og 366 på iPad 2, så forskjellen i prosesseringskraft dem i mellom er liten), men fortsatt et godt resultat.
Samtidig må vi bemerke at vi kanskje ikke er helt imponert over stabiliteten – Prime har gjentatte ganger i testperioden rett og slett krasjet som følge av helt vanlige oppgaver, for eksempel i kamera-applikasjonen eller ved videoavspilling.
Bra batteri
Batterilevetiden er god. Vi målte ganske nøyaktig åtte og en halv time med kontinuerlig videoavspilling i 1080P og lysstyrken på rundt 60 prosent uten dockingen tilkoblet.
Med dockingen tilkoblet vil vi anslå du kan komme opp i femten timer, og sikkert enda noe mer om du er litt mer sparsommelig på lysstyrken.
Batteritiden er også bedre enn på førstegenerasjons Transformer, som holdt drøyt åtte timer med 720P-video.
TEST: Samsung Galaxy Tab 10.1 vs Sony Tablet S
Greit kamera
Kameraet er ganske godt til å sitte i et nettbrett. Nå vil vi selvsagt ikke anbefale å benytte en såpass stor enhet som hovedkamera under noen omstendighet, men det er likevel greit å vite at bildene fint duger til Facebook eller annen kjapp bruk.
Skarpheten fra sensoren på åtte megapiksler er tålelig, men fargene er blasse og kontrasten ganske kjip, selv på Prime-ens relativt kontrastrike skjerm.
Mørke områder blir ganske støyete, og sensoren er avhengig av godt lys for å gi et akseptabelt resultat. Se bildene under for eksempler.
Konklusjon
Asus Eee Pad Transformer Prime er en solid oppgradering fra førstegenerasjons Transformer, og har egentlig ingen store negative punkter.
Den har god skjerm, god batterilevetid, strålende ytelse og prikken over i-en er dockingstasjonen med tastatur og ekstra batteri. Designet er lekkert, og brettet er både lett og tynt.
Skal vi pirke, kan vi si at det nok finnes andre brett som gjør flere av tingene Prime gjør på en like god måte, men alt i alt er denne allroundpakken vanskelig å slå.
Prismessig ser vi Transformer Prime med 32 GB lagring og dockingstasjon til drøyt 4800 kroner på nett. Det er den verdt.
Alt i alt veldig nært toppkarakter.
Les også: Apple TV: Må jeg ha amerikansk iTunes-konto?
Snart får du bedre nett-TV fra NRK
Mobilkameraet skal bli like bra som øyet
Slik skal ultrabookene bli bedre
Slik får du 1000 gratis tv-kanaler