StatoilHydro har trolig plassert vanninjeksjonsbrønnen feil slik at produsert vann som inneholder oljerester lekker ut i grunnen og kommer opp i havet.
Det var uforklarlige oljeflekker på sjøen som varslet om mulige lekkasjer.
Oppstarten av Tordis ble forsinket nettopp på grunn av problemer med denne brønnen.
Granskes nå
– Erfaringene fra injeksjonsbrønnen var at den var dårlig plassert. Den har hele tiden hatt dårligere injektivitet enn forutsatt da vi planla prosjektet, forteller informasjonsdirektør Gisle Johanson i StatoilHydro til Teknisk Ukeblad.
Han forteller at det, siden brønnen ikke tar imot de mengder vann og sand som er forutsatt, oppstår en trykkoppbygging i brønnen som igjen medfører sprekkdannelser.
– Vi gransker nå brønnen for å se hva som må gjøres for å få en brønn med de ønskede egenskapene. En mulighet er å bore en ny brønn, sier Johanson.
Teknikken fungerer
Tordis er et prestisjeprosjekt i for StatoilHydro. Det er det første undervannsseparasjonsanlegg som er satt i drift på permanent basis. Bakgrunnen er at væskebehandlingskapasiteten på Gullfaks C er begrenset. Derfor ble havbunnsrammen Tiora med seprator, sandustskiller, og vanninjeksjonspumpe, som er plassert på Tordis tatt i bruk.
– Jeg vil presisere at de tekniske installasjonene på havbunnen fungerer som forutsatt uten driftsmessige problemer. Det er selve injeksjonsbrønnen som er problemet, sier Gisle Johanson.
Behandlingskapasiteten er på 210.000 fat væske daglig. I tillegg til pumpe for å bringe olje opp til Gullfaks C, er det montert en vanninjeksjonspumpe fra Framo for å pumpe produsert vann og sand tilbake via injeksjonsbrønnen i Utsiraformasjonen. Det er denne brønnen som lekker.
Minimale avvik
Produksjonen fra Tiora er stengt ned, og StatoilHydro må produsere som tidligere. Det betyr mulig redusert oljeproduksjon ved Gullfaks C, siden det nå strømmer mer vann i separatortoget på plattformen.
– Hittil er ikke oljeproduksjonen redusert. Vi klarer å behandle de brønnstrømmene vi får inn, men det er mulig at vi enkelte ganger ikke vil klare å opprettholde produksjonen, men det vil kun være med minimale avvik, sier Gisle Johanson.