Anleggstomta ved Middelalderparken i Gamle Oslo har ikke sovet på flere dager. Det jobbes natt og dag.
I løpet av noen hektiske døgn skal Jernbaneverket rettferdiggjøre at til dels frustrerte passasjerer på Østfoldbanen må ta buss for tog. Entreprenørene skal få gjort alt det arbeidet som ikke er mulig å gjøre når togene går.
I år handler det først og fremst om å sluttføre de forberedende arbeidene til landets største jernbaneprosjekt i nyere tid: Follobanen.
Prosjektet omfatter 22 kilometer nytt dobbeltspor fra Oslo S til Ski. Strekningen får også det som blir Norges lengste jernbanetunnel, på 20 kilometer. Tunnelen blir også Norges første lange tunnelen med to atskilte tunnelløp, og gir mulighet for halvert reisetid Oslo-Ski.
Les også: Nå skal kontrakten for innføringen av Follobanen til Oslo S deles ut
Ny bru
Ved foten av Ekebergåsen ligger ei helt fersk bru som er avgjørende for at gigantprosjektet skal komme i gang. Den har vært i sentrum for sommerens arbeider her ved utgangen av Oslo Sentralstasjon. Fundamentet ble lagt under togpausen i fjor sommer. En natt i forrige uke ble seks bruelementer heiset på plass.
Ved første øyekast ser den knappe 45 meter lange brua ut til å skulle gå over ingenting. Et lite hulrom under, med vannpytter og pukk - det er alt.
Den fremtidige traséen til Follobanen skal imidlertid gå under traséen til Østfoldbanen, og gjennom hele byggeperioden skal togene gå som normalt. Under det som i dag bare er et lite hulrom blir det en 15 meter dyp og en over 30 meter bred byggegrop som kommer skjærende fra Middelalderparken.
For å gjennomføre byggingen samtidig med at togene på Østfoldbanen går, skal denne brua på Loenga betjene både inngående og utgående tog.
– Innheisingen av broen gikk helt etter planen. Broen skal ligge over den fremtidige byggegropen og tunnelinnslaget til Follobanen, forteller byggeleder for forberedende arbeider, Kjell Bjarne Lillekvam, i Jernbaneverket.
Les også: Denne eldgamle tunnelmetoden skal hindre katastrofe på Follobanen
Rev sporene
Jernbaneverket har kjøpt inn sportsdrikk til arbeiderne, slik at de skal holde koken i de varme sommerdagene. Bare noen ytterst få ting kan gjøre at man legger fra seg redskapen nå når togene endelig står og kysten er klar.
– Det er meldt tordenvær. Det er mye jern og metall rundt her, så begynner det å lyne, må vi stoppe arbeidene, sier overordnet byggeleder, Anne Marie Syvertsen, i Jernbaneverket.
Nå etter at brua er klar, jobbes det intenst frem mot deadline 7. august klokken 03.00, da strekningen igjen åpnes for trafikk.
En rekke ting må være klart før togene igjen kan begynne å kjøre. Sporene ble revet da brua skulle på plass. Nå bygges de opp på ny.
– Vi må justere sporene slik at høyden passer med brua. Til slutt henger vi opp kjøreledningen som vi også har tatt ned, sier Kjell Bjarne Lillekvam.
Til sammen legges det rundt 200 meter med skinnegang. Skanska har entreprisen på de forberedende arbeidene, og årets ramme er på 50 millioner kroner.
Les også: Kan dette være maskinen som får togene til å gå i rute?
Bekk i tunnel
Det er ikke bare her ved Middelalderparken det foregår arbeider med Follobanen. Nord for Ski sentrum gjør byggingen det nødvendig å flytte Roåsbekken i et nytt løp.
I forrige uke startet arbeidet med en 300 meter lang tunnel under både Follobanen og Østfoldbanen som bekken skal renne gjennom. Arbeidet med tunnelen vil etter planen pågå i seks til sju uker.
I tillegg jobbes det for fullt med å etablere et 35 mål stort riggområde ved Langhusveien som skal benyttes av totalentreprenøren for Follobanens kontrakt på Ski.
På Ski stasjon pågår det jernbanetekniske arbeider med omlegging av kabler i nordenden av stasjonen og ombygging av kjøreledninger. Jernbaneverket har også startet arbeidet med riving av den delen av Skeidarbygget som er nærmest Ski stasjon for å gjøre plass for nye jernbanespor.
Les også: Dette er Norges ti største samferdselsprosjekter
Åsland
Også på Åsland er det full aktivitet denne sommeren. Åsland blir Follobanens hovedriggområde og base for de fire store tunnelboremaskinene som skal bore Follobanens lange tunnel. Arbeidene med å lage tilkomsttunnel til hovedtunnelen er allerede godt i gang.
Se samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen fyre av første salve på Åsland.
Det er også stor aktivitet i forbindelse med bygging av en ny trafostasjon og med klargjøring av riggområdet før en totalentreprenør starter med sine arbeider i 2015.
Målet er at hovedarbeidene med Follobanen skal komme i gang neste år, og strekningen skal stå helt ferdig i 2021.
Les også: