KARRIERE

– Bruk oljepenger på utdanning

Nødvendig hvis vi skal beholde vår ledende posisjon innen olje og gass.

28. aug. 2012 - 15:28
Vis mer

Kjell O. Johannessen i Node-nettverket mener etterutdan­ning er svært viktig for at Norge skal beholde sin leden­de posisjon innenfor olje og gass.

– Vi må sette våre ansatte på skolebenken for å være best. Etterutdanning og kursvirksomhet er noe som bør på dagsordenen. Vi må bruke oljeformuen vår for å opparbeide kunnskap slik at vi kan opprettholde konkurransesituasjonen vår på verdensmarkedet, sier Johannessen.

Les også: 90 nye felt og 20 nye plattformer

Nær kollaps

Johannesen leder Node-nettverket, en sørlandsklynge bestående av 60 medlemsbedrifter som leverer alt fra komplette plattformløsninger til høyteknologisk utstyr for bruk om bord i plattformer og skip.

Under finanskrisen var det reell bekymring for at olje- og gassklyngen skulle kollapse. Mellom oktober 2008 og desember 2010 kom det ikke inn en eneste ordre. I mellomtiden ble samtalene på styrerommet stadig dystrere. Man snakket om å si opp 1000, kanskje 2000 mennesker, og hvordan de eventuelt kunne omplasseres.

Slik gikk det imidlertid aldri. Redningen var at nettverket hadde ordrereserver på vel 80 milliarder kroner i 2008. I 2010 var reservene nede i omtrent 40 milliarder, noe som betød at alle de ansatte beholdt jobben.

Mye av grunnen til de dårlige tidene var at store deler av kundemassen var finansoperatører som spekulerte i å bygge plattformer og selge dem for å tjene gode penger. Kundene i dag er derimot globale selskaper med penger på bok som velvillig investerer for fremtiden.

Les også:

Statoil tredobler arktisk forskning

Aker Solutions ansetter 1300 ingeniører  

Pilene peker rett vei

Selv om fremtiden ser lysere ut nå, har Johannessen lært av de tøffe tidene. Han presiserer at ny kunnskap er det viktigste verktøyet for at Node-nettverket skal fortsette å lykkes.

– Over hele kloden har man funnet olje- og gassreserver på de «lette» feltene. Nå finner man på store havdyp og i Barentshavet. Det er der våre bedrifter er så suverene. Vi ser at verdensmarkedet bestiller her når de skal bore på 4000–5000 meters dyp på grunn av den gode systemkunnskapen vi har her, sier han.

– Det siste som skjedde før sommeren var at Cameron kjøpte boreutstyrsvirksomheten til TTS Group. Det er et bevis på at de kjøper seg inn i en kunnskapsregion. Cameron-sjef Jack Moore sa selv at han kjøpte dette på grunn av kompetansen. Den kompetansen må vi videreutvikle. Hvis vi i tillegg klarer å fokusere på teknologiutvikling, tror jeg de ansatte i nettverket har jobb i veldig mange år fremover, sier Johannessen.

Les mer: Selger borejuvel til USA

God struktur

Node-lederen tror også den store etterspørselen gjør at andre produsenter i olje- og gassindustrien her til lands har gode år foran seg. Etterspørsel er likevel ikke nok.

I tillegg til etterutdanning mener han den korte veien mellom industrien og myndighetene i Norge er svært viktig å beholde og videreutvikle.

– I Danmark må man snakke med én familie som bestemmer alt. I Kina er det mange flere lag til toppen, og utrolig lite kreativitet. Jeg kan ta opp telefonen min og være i kontakt med beslutnings­takere fort. Hvis vi kan ta vare på samhandlingen mellom myndigheter og nærings­livet, er vi godt stilt for fremtiden, sier Johannessen.

Les også:

Sivilingeniør-studentene får i snitt 1,67 jobbtilbud  

Unge vil jobbe med fornybar energi

Her blir du premiert for nytenkning

Norske oljelønninger høyest i verden  

Oljebransjen tømmer Norge for ingeniører  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.