OLJE OG GASS

Bruker inntil 50 prosent flere ingeniørtimer per fat olje

Sammenlignet med for ti år siden. Statoil advarer mot ineffektivitet.

20. aug. 2013 - 10:03

Stavanger: En intern Statoil-undersøkelse viser at trengs 20 til 50 prosent flere ingeniørtimer per fat olje som blir produsert i dag sammenlignet med for ti år siden.

Nå ber Statoil om at oljeselskapene og leverandørene setter seg sammen for å få opp effektiviteten.

- Det er vanskelig å peke på enkeltfaktorer som har ført til at effektiviteten har gått ned. Vi må sette oss sammen og finne en løsning på dette. Det kan skyldes våre tekniske krav eller det kan være at kompetansen ikke er den samme som da vi drev med kjempeprosjektene i Nordsjøen, sier Margareth Øvrum, direktør for teknologi, prosjekter og boring i Statoil.

Les også: – Ingeniører egner seg ikke som konsulenter

- Må løses

Hun sier det like gjerne kan være hos Statoil som hos leverandørene problemene ligger.

– Det viktigste er at vi setter oss sammen og finner ut hvordan vi skal jobbe mer effektivt. Vi må få til mer standardisering og industrialisering, sier Øvrum.

Ifølge Øvrum står ingeniørarbeid for omtrent 25 prosent av kostnadene knyttet til en utbygging på sokkelen. Dermed er det mange milliarder som går tapt når ingeniørarbeidet blir mindre effektivt.

Uerfarne folk

- Kan den fallende effektiviteten ha sammenheng med at det har vært veldig mye nyrekruttering i bransjen de siste årene?

- Det er mulig at det har kommet til mange som ikke har den samme erfaringen som de som jobbet med megaprosjektene hadde, men jeg skal ikke stå og påstå at jeg har svaret på disse spørsmålene.

Les også: Det er blitt enda vanskeligere å komme inn på de heftigste teknologistudiene

Leverandørene sliter

Teknisk Ukeblad skrev forrige uke at leverandørene på norsk sokkel har økt kraftig i omsetning, men ikke i lønnsomhet. Etter 2010 har aktivitetsnivået steget betraktelig, men bedriftene tjener ikke mer penger. 50 prosent av selskapene har fått svakere lønnsomhet.

– Mange sliter med lønnsomheten når aktiviteten øker, sier Atle Sundøy, partner i Inventura. Konsulentselskapet Inventura har analysert regnskapene til rundt 200 oljeserviceselskaper fra perioden 2008 til 2012.

Sundøy forteller at en produksjonsbedrift i Norge har tredoblet omsetningen, men samtidig har den fått redusert overskudd på grunn av kvalitetsavvik, økte kostnader og mye brannslokking.

– Naturlig utvikling

Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg mener det er naturlig at antall ingeniørtimer går opp etter hvert som prosjektene blir mer og mer kompliserte.

– Det er en interessant problemstilling Statoil tar opp, og vi må kontinuerlig ha dialog rundt effektivitet og produktivitet. Jeg vil likevel advare mot å gi dette et negativt fokus. Oljeprisen har steget sterkt og har gjort  flere felt økonomisk lønnsomme. Det betyr at kompleksiteten ved å hente ut oljen øker – og dermed synker antall fat per innsatsfaktor, sier Randeberg til Teknisk Ukeblad. Vedlikehold og drift av gamle installasjoner er også en  krevende oppgave.

Randeberg poengterer at norske ingeniører ligger helt i toppen internasjonalt.

– Den norske modellen har vist seg utrolig robust ved at samarbeidet i bedriftene har skapt gode løsninger. Skal vi fortsatt holde oppe vår produktivitetsvekst og løse nye teknologiske utfordringer, trenger vi å styrke og videreutvikle samarbeidsmodellen. Det skaper innovasjon i sektoren.

Les også:

Raskere plugging av brønner sparer oljeindustrien for hundrevis av millioner

Professor tror fortsatt på boring i tunnel

Global klimaavtale vil bremse norsk oljeutbygging  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.