I det siste har Teknisk Ukeblad skrevet om privatpersoner som bruker ulike typer jammerustyr.
I forrige uke ble det kjent at flere GPS-jammere brukes langs hovedfartsårene i hovedstaden hver dag, etter målinger gjort av Forsvarets forskningsinstitutt.
Mange spekulerer i hvem som benytter GPS-jammere, og hvorfor.
Hindrer forstyrrende snakk
I etterkant av saken har det kommet mange henvendelser fra lesere knyttet til bruk av lignende ustyr:
Enkelte kan fortelle at de kjenner til folk som bruker mobiljammer som forstyrrer GSM-nettet, for å hindre forstyrrende snakk i mobiltelefonen på busser og tog.
Når Teknisk Ukeblad snakker med dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, kan han bekrefte at dette er et problem for teleselskapet.
Les også: Slik skal forskerne gjøre 5G-nettet 1000 ganger raskere enn 4G
Vil ikke nøle med å anmelde
– Vi har grunn til å tro at det stedvis er tilfelle, men det er nesten umulig å avdekke, sier Amundsen.
Amundsen forteller at Telenor har erfart at såkalte repeatere (signalforsterkere) på flytoget blir forstyrret, og at det er grunn til å tro at dette i noen tilfeller skyldes jammere.
– Når vi bruker millioner av kroner på å forbedre dekning på flytoget er det ille. Det er en uovlig handling, og kundene blir sure på oss. Så dette ser vi veldig alvorlig på, og vi vil ikke nøle med å anmelde det hvis vi avdekker slike tilfeller.
Mobiljammere er ulovlige i Norge, og faller under forbudet mot bruk av radiosendere i lov om elektronisk kommunikasjon.
Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med både Nasjonal Sikkerhetsmyndighet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredsskap (DSB), uten at de kunne fortelle om erfaringer med problemet. Teknisk Ukeblad har heller ikke lykkes å få en kommentar fra Politiet om omfanget av mobiljammere.
– Til nå har ikke vi vurdert at dette er av et slikt omfang at det utgjør en samfunnsrisiko, forteller Rune Kjøs, kommunikasjonsrådgiver i DSB.
Les også: Opera Max skal halvere dataforbruket på mobilen
– Veldig enkelt
Torleiv Maseng ledet forskergruppen som utviklet det første GSM-modemet, og regnes som GSM-nettets far. Han tror også at dette dreier seg om personer som er lei av at andre prater i telefonen på toget.
– Det er jo bare å kjøpe utstyret fra Kina, det er veldig enkelt.
At det er enkelt å skaffe seg en slik jammer er det ingen tvil om. Et google-søk viser at det finnes et stor antall modeller til en billig penge, fra 20 dollar og oppover.
– En sender som man kan ha med seg i lomma, sender noe sånt som 100 Milliwatt, altså omtrent det samme som en trådløs router. Med den rekkevidden kan du enkelt sette mobilene i samme kupé ut av spill, sier Maseng.
Les også: Si ja til reklame, få gratis mobildata
Brukt av "El Chapo"
Også internasjonalt har det vært oppmerksomhet rundt mobiljammere. CNN meldte for en tid tilbake at fenomenet er utbredt i USA, og hadde en anonym kilde som selv innrømmet å bruke mobiljammer.
– Jeg tar vel loven i egne hender, og skal jeg være ærlig så er jeg stolt av det, fortalte en anonym "Eric" til nyhetskanalen, og ga folks respektløse "kakling" i mobiltelefon som begrunnelse.
Også storbanditter vet å benytte seg av denne teknologien:
Narkobaronen "El Chapo" klarte å unngå myndighetene i Mexico i mange år helt han til slutt ble tatt i slutten av feburar. En mobiljammer skal ha vært blant ustyret han brukte for å holde seg skjult så lenge.
Les også:
Derfor har Telenor mindre behov for tung utviklerkompetanse