BYGG

Bygg hus av CO2

Kjetil Malkenes Hovland
13. juni 2009 - 08:17

Det mest brukte byggematerialet i den moderne verden er sement, som brukes som bindemiddel i betong. Men produksjonen fører til store CO 2-utslipp.

Amerikanske Calera mener de kan snu dette på hodet og i stedet binde opp CO 2 i sementen.

– Vi kan fjerne om lag 16 milliarder tonn CO 2 fra atmosfæren hvert år gjennom denne teknologien, sier Calera-sjef Brent R. Constantz til Teknisk Ukeblad.



Vil til Norge

Vi møter ham på CC9-konferansen i Sarpsborg, hvor han presenterer teknologien for klimaeksperter og en rekke tidligere regjeringssjefer.

– Vi har snakket med en sementbedrift her i Norge. Vi er veldig interessert i å lage en fabrikk for nullutslipps-sement her. Selv her i Norge hvor dere ikke brenner kull, skaper sementproduksjonen store CO 2-utslipp, sier Constantz, som foreløpig kun produserer 10 tonn sement for dagen, til testing.

– Vi holder til like ved et 1000 MW gasskraftverk i California, et av de største kraftverkene i vest-USA. Vi er alt i gang med testproduksjon, og har muligheter for å oppskalere fabrikken, sier Constantz.



Etterligner korallrev

Avgassene fra kraftverket ved sementfabrikken holder 370 grader og inneholder 30.000 deler CO 2 per million.

Ved å sende avgassene gjennom sjøvann, kan man heller bruke den til noe nyttig, nemlig å lage sement, sier Calera-sjefen.

I prinsippet er det den samme teknikken som et korallrev bruker, nemlig å ta kalsium og magnesium fra sjøvann og danne kalsiumkarbonat av det. Alt man trenger er sjøvann og forurensning, mener Calera.

Skeptiske eksperter

Selskapet har ikke villet si nøyaktig hvordan de får til dette. Enkelte klimaeksperter frykter derfor at dette er for godt til å være sant.

Mens vanlig sementproduksjon fører til utslipp av rundt 700-800 kilo CO 2 per tonn sement, påstår Calera at de kan fange 500 kilo CO 2 per tonn sement.

Norske Norcem bekrefter at de har hatt samtaler med Calera.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert


Snakket med Norcem

– Vi har snakket med Calera og fått en del dokumentasjon. Vi håper å få mer dokumentasjon, sier Per Brevik i Norges eneste sementprodusent Norcem til Teknisk Ukeblad.

Norcem har gjort mange grep for å redusere CO 2-utslippene, og på fabrikken i Brevik er utslippene nede i 692 kilo CO 2 per tonn sement.

Likevel slapp Norcem ut nesten 1,3 millioner tonn CO 2 i 2007.

– Sementindustrien er under et visst press. Skal vi overleve på sikt må vi se på alle muligheter for at utslippene av CO 2 skal gå ned, sier Brevik.

Kan vurdere pilotprosjekt

Hvis man kan binde CO 2 i sement som brukes i betongen i et vanlig hus, er det langt enklere enn å pumpe CO 2-en ned under bakken.

Dette er den beste teknikken for CO 2-lagring som finnes, mener Calera. Men Norcem må først og fremst lytte til eierne i HeidelbergCement.

– Dette er nå til vurdering i Heidelberg-konsernet. Hvis vi skal satse på dette, vil det i så fall være gjennom et pilotprosjekt, sier Brevik.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.